05 OCAK, SALI, 2021

Kadın Yönetmenler 2020’de Dikkat Çekti

San Diego Eyalet Üniversitesi, Televizyon ve Filmde Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, 2020'de rekor sayıda filmin kadın yönetmenler tarafından yönetildiğini açığa çıkardı. En çok hasılat yapan 100 film raporuna göre, 2019'da % 12 olan yönetmenlerin 2020 yılında % 16'sını kadınlar oluşturdu ve bu 2018'de % 4'lük bir değere bile denk gelemiyordu.

Yirmi yıldır her yıl yayımlanan Celluloid Ceiling raporuna göre 2019 yılının en iyi 100 filminde çalışan tüm yönetmen, yazar, yapımcı, yönetici yapımcı, editör ve görüntü yönetmenlerinin yalnızca % 21'inin kadın olduğunu açığa çıkarmıştı. 2020'deki filmlerin % 67'si perde arkası rollerinde sıfır kadın ile dört kadın arasında yer alırken, % 70'i aynı rollerde 10 veya daha fazla erkek istihdam etti. Çalışmayı inceleyen Dr. Martha Lauzen, “Bu dengesizlik çarpıcı” dedi ve şunları ekledi: “Lauzen, “İyi haber şu ki, yönetmenlik yapan kadınlar için art arda iki yılda da büyüme görüyoruz. Bu, sayıların bir yıl artış ve sonraki yıl düşüş eğiliminde olduğu yakın tarihli bir tarihsel modeli kırıyor. Kötü haber şu ki, en iyi filmlerin % 80'inin dümeninde hâlâ bir kadın yok.”

2020 yılından şüphesiz ki sinema sektörü de etkilenmişti. Chloé Zhao’nun övgüler alan, başrolünde Frances McDormand’ın yer aldığı Nomadland'i geçen yıl piyasaya sürüldü. Marvel filmi Eternals ise Cate Shortland tarafından yönetilen başka bir Marvel yapımı ile birlikte koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021'e ertelendi. Televizyon ve Filmde Kadın Çalışmaları Merkezi, pandemi ile birlikte kesintiye uğrayan film istihdamını, aynı zamanda Digital Entertainment Group’un “Evde İzlenenler Top20” listesinde yer alan filmlerdeki kadın istihdamını da takip ederek açıkladı. Bu filmlerden yönetmen, yazar, yönetici yapımcı, yapımcı, editör ve görüntü yönetmenlerinin yalnızca % 19'unu kadınlar oluşturuyordu.

Geçtiğimiz yıl, 2020 Oscar'ları için açıklanan En İyi Yönetmen adayları, tamamen erkeklerden oluşan bir liste ile devam eden dengesizliği çok net bir şekilde ortaya koydu. Greta Gerwig de dahil olmak üzere birçokkadın film yapımcısı, sektörün çeşitlilikten yoksun olduğunu ilan ederken, Natalie Portman şubat töreninde küçümsenen kadın film yapımcılarının isimleriyle işlenmiş bir pelerinle geceye damgasını vurmuştu. %16 diğer yıllara oranla umut verici görünse de bu rapor açıkça, yükseliş eğilimine rağmen daha yapılması gereken çok fazla iş olduğunu gösteriyor.

​Kaynak: Dazed

0
1998
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage