03 TEMMUZ, CUMA, 2020

Isa Genzken’in Penceresinden Yeni Arayışlar

Londra’da yer alan modern sanat galerisi Hauser & Wirth, Alman heykeltıraş Isa Genzken sergisiyle yeniden sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Sanatçının birçok farklı parçadan oluşan sergisi, sosyal ve mimari bir unsur olan pencerenin iç ve dış dünyamız arasındaki metaforik anlamlarını araştırıyor.

Genzken, çok çeşitli bir üretim pratiği sergilemekle birlikte yeni çalışmasında birçok farklı türden materyali birbirine entegre ederek kullanıyor. Genzken’in çalışması minimalizmin estetiğini, punk kültürünü ve montaj sanatını bir araya getirerek ortaya yeni bir ürün çıkarıyor. Sanatçı, yeni çalışmasında kapitalizmin rahatsız edici yönlerini ve çağdaş insan olma deneyimini iç içe geçiriyor. Genzken, sergi kapsamında görülen işinde seyahat teması üzerinde duruyor. Dış yapıdan uzak bir uçak kabinini gösteren eserde pencereler, iç ve dış mekânlar arasında bir geçit olma görevini üstleniyor.

Serginin odak noktası olarak uçağın parçaları ön plana çıkıyor. Göz kapakları gibi yarı aralık 15 pencere, sanki birer tabloymuş ve duvara asılılarmış gibi bir izlenim uyandırıyor. Bu bozuk görüntü bizim dünyaya bakışımızı ve onu algılayış biçimimizi sorguluyor. Eserin ortasında 3 sıra hâlinde gözüken boş koltuk takımları ise insana melankoliyi hatırlatan birer unsura dönüşüyor. Genzken’de seyahat, insana dünyayı yeni perspektiflerden görmesini sağlayan olumlu bir eylem olarak anlam kazanıyor.

Pencerelerin görsel bir araç olarak oldukça dikkat çekici olduğunu belirten galeri ise eserle ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Buradaki temel fikir sizin kendisini aşmanız ve görmek için yeni yollar bulmanız. Bu heykel için birden fazla referans söz konusu.”

Eser, 1 Temmuz’da tekrar açılan Hauser & Wirth’te 1 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.

​Kaynak: Ignant

0
848
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage