20 OCAK, PERŞEMBE, 2022

Hollanda’da Protestolar Kapsamında Müzeler Kuaför Salonlarına Dönüştü

Hollanda’da koronavirüs nedeniyle kültür sanat sektörünün faaliyetlerine getirilen kısıtlamaları protesto etmek amacıyla müzeler bir günlüğüne kuaför ve güzellik salonu hâline geldi.

Hollanda kurallarına göre müzeler, tiyatrolar, barlar ve kafelerin açılmasına izin verilmiyor, ancak kuaförler, güzellik salonları ve spor salonları açılabiliyor. Bu kısıtlamaları protesto etmek amacıyla Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi bir manikür salonuna dönüştürüldü. Müzenin müdürü Emilie Gordenker, Hollanda’daki diğer protestolarla birlikte bu protestonun hükümet politikasındaki tutarsızlığı vurgulayacağını umduğunu belirtiyor. Gordenker ayrıca bu eylemin karantina ve aşı karşıtı protestocuların eyleminden farklı olduğunu vurguladı. Katılan herkesin QR kod göstermesi, fiziksel mesafeyi koruması ve maske takması gerekiyordu.

Emilie Gordenker şunları söyledi: “Müze ziyareti güvenli bir ziyarettir ve bir manikür salonuna gitmek kadar önemlidir, belki de daha fazla. Onlardan sadece tutarlı olmalarını istiyoruz... Kuralları herkesin anlayacağı şekilde yapın.”

Van Gogh Müzesi’nin girişine geleneksel berber koltuğu, ayna ve düzelticilerini taşıyan bir berber olan Mischa, “Ben işimi yapabiliyorum ve müzedeki insanlar yapamıyor.” … “Etrafına bir bak. Çok fazla yer var ve insanlar 300 kişilik süpermarkette olabilir, bu çılgınlık.” Ayrıca Mischa “Van Gogh’un başyapıtlarına bu kadar yakın çalışırken kendini endişeli hissetmiyor muydu?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Vincent’ın yaptığı gibi birinin kulağını keseceğim için endişeleniyorum.”

Amsterdam’ın müze meydanının diğer tarafında, Concertgebouw konser salonunda bir kuaför makası eşliğinde 50 kişilik orkestra provasına bir kuaför makasıyla eşlik etti. Hollanda orkestralarının şu anda prova yapmasına izin veriyor ancak dinleyicileri kabul etmiyor. Bu protestoya Hollanda’da yer alan birçok sanat kurumu da dahil oldu. Toplumun birçok kesimi, hükümetin bu stratejisinin mantıksız ve çelişkili olduğu görüşünü paylaşıyor.

​Kaynak: BBC

0
1989
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage