17 EYLÜL, PERŞEMBE, 2020

Görsel Aktivist Zanele Muholi’den Siyah LGBTİ Güney Afrika Temsili

Güney Afrikalı görsel aktivist Zanele Muholi, Londra'daki Tate Modern'de açılacak kişisel sergisi için çekilen bir videoda “Benim dünyamda her insan güzeldir,” diyor.

2000'li yılların başından beri Güney Afrika'daki Siyah LGBTİ insanların durumunu iyileştirmek için film ve fotoğrafçılık yapan Muholi, tüm bunları “Başkalarının göremediği ruh hâllerini yakalamak için,” yaptığını belirtiyor.

Tate Modern, Kasım ayında Muholi'nin 260'tan fazla fotoğraf çalışmasının yer alacağı özel bir sergi gerçekleştirecek ve sanatçının ilk kez Birleşik Krallık’ta bu kadar çok eserle birlikte görünmesini sağlayacak. Kasım ayına sayılı günler kala lansman için hazırlıklarına devam eden Muholi, verdiği çeşitli röportajlarda düşüncelerinden bahsetti. Muholi, bu kapsamda bir video röportajda Faces and Phases başlıklı görsel serisi ve onun içerdiği mesajlar hakkında çeşitli açıklamalar yaptı. Lezbiyen, trans, biseksüel, toplumsal cinsiyet kalıplarına uymayan - Somnyama Ngonyama gibi- bedenlerin siyah beyaz portrelerinin yer aldığı seride Muholi kamerayı travmayı işlemenin bir yolu olarak kendilerine çevirdiğini söyledi.

Bu video röportajında ​​Muholi, görsel dizilerinin arka planındaki nedenlerden ve  Güney Afrika’daki durumdan da söz etti. Sanatçı, yaptığı işlerin Güney Afrika'daki siyah LGBTİ bireyler için anlamından ve “gerçekler ile güven” arasındaki farklardan bahsetti.

Muholi, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:


“Özellikle fotoğrafçılık hakkında konuşmak ve kendimiz ve yaşantımızın bir ânını görsel olarak yakalama ihtiyacı sadece güzellik algısı ile ilgili değildir. Bu, aynı zamanda duyulmayı, görülmeyi ve yaşantıları belgelenmeyi hak eden insanlarlın duyduğu ihtiyaçla da ilgili. İnsanların varlığımızı ve önceliklerimizi anlamasını, ‘Biz varız,’ demesini istiyorum. Bu tür bir varoluş olumlu bir görünürlük kazanır."

Zanele Muholi’nin çalışmaları 5 Kasım 2020 ile 7 Mart 2021 tarihleri ​​arasında Tate Modern'de görülebilir.

​Kaynak: Dazed

https://www.youtube.com/watch?v=fppJn5N2-Ks

0
1201
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage