02 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2020

Frida Kahlo’nun Kayıp Tablosu Bulundu İddiası Reddedildi

Geçtiğimiz günlerde bir İspanyol sanat tüccarı, Frida Kahlo’nun uzun zamandır kayıp olan 1940 tarihli The Wounded Table isimli tablosunu bulduğunu iddia etti. Associated Press’e açıklama yapan Cristian López isimli tüccar, tablo sahibinin isminin açıklanmasını istemediğini ve eserin güncel değerinin yaklaşık 40 milyon euro olduğunu belirtti.

Öte taraftan konuyla ilgili çalışma yürüten bilim insanları López’in iddialarını reddetti. Uzun zamandır kayıp olan eser üzerine çalışmalar yürüten bir sanat tarihçisi olan Helga Prignitz-Poda, AP’ye yaptığı açıklamada özellikle tablodaki detaylar konusunda eserin orijinaliyle büyük farklılıklar gösterdiğini, üstelik tabloda kullanılan materyallerin de farklı olduğunu söyledi. Orijinal eserin ahşap üzerine yapıldığını belirten Prignitz-Poda, López tarafından öne sürülen eserinse tuval üzerine bir kopyasının olduğunu da ifade etti.

Frida Kahlo’nun The Wounded Table isimli tabloyu eşi Diego Rivera’dan boşandıktan kısa bir süre yaptığı biliniyor. Bu çalkantılı süreçte yaşadığı zorlukları, depresif ruh hâlini ve sıkıntılarını esere taşıyan sanatçı, iskeletler, canavarlar ve kan sızan bir masa gibi kişisel yaşamına ait birçok detay da ekledi. Kahlo, eserini 1945 yılında Sovyet Rusyası’ndaki the Museum of Western Art in Moscow’a bağışladı. Eser, Kahlo’nun ölümünün ardından 1954’te geçici bir sergi için başka bir Sovyet blok ülkesine götürülürken ortadan kayboldu. Tablo son olarak Varşova’da görüldü.

​Kaynak: Artsy

0
1646
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle