07 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2019

Firavun Tutankhamun’un En Büyük Tabutu Restore Ediliyor

Yeni bir müzenin açılışına hazırlanan Mısır, Firavun Tutankhamun’un tabutlarından birini restore etmeye başladı. 1922’de keşfedilen altın kaplamalı tabut, yaklaşık 7.000.000 metreye yayılan bir serginin parçası olacak. Sergide ayrıca içinde eşyalar, iki tekerlekli at arabası, giysiler ve yürüyüş sopalarının bulunduğu Firavun’un mezarının tavanına yerleştirilmiş 5.000’den fazla eser de yer alacak. 

“Çocuk” firavunun mumyası, üç eş merkezli tabutun ve aynı zamanda granit bir lahit ve 4 adet altın kaplı tapınağın içinde bulundu. Bu üç tabutun ikisi Kahire’nin merkezinde bulunan Mısır Müzesi’nde sergideydi. Yaklaşık 20.000 metre yüksekliğindeki üçüncü ve en büyük tabut şu ana dek Mısır’ın güney kenti Luksor’da bulunuyordu. Firavunun “Krallar Vadisi”nde bulunan mezarından geçen ay çıkarılan tabut oldukça kötü durumda bulundu. Pek çok yerinde çatlaklar ve eksik kısımlar bulunan tabutun ilk restorasyon çalışmasının 8 ay sürmesi bekleniyor. Antik eser muhafaza uzmanı Eissa Zeidan’ın yaptığı açıklamaya göre tabuttaki hasarların nedeni yüksek sıcaklıklar ve nem. Yeni müze 2020’in sonlarına doğru açıldığında 3 tabut ilk kez birlikte sergilenmiş olacak.  

​Altın kaplamalı tabut, Firavun Tutankhamun’un hayatını resmediyor. Firavun, 9 yaşından 19 yaşına kadar 10 sene boyunca Mısır’ı yönetti ve ölümden sonra yaşam Tanrısı olan Osiris olarak biliniyordu.

0
3360
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle