02 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2020

Claude Monet’nin Rouen Katedrali Panoramik Olarak Yansıtılacak

Berlin merkezli panorama sanatçısı Yadegar Asisi, Fransız ressam Claude Monet'nin Rouen Katedrali resmini Seine kıyısındaki Panorama XXL adlı bir rotundaya yansıtacak. 360 derecelik geniş açılı bu çalışma, 4 Temmuz 2020’de Normandiya kıyılarında gerçekleştirilecek İzlenimcilik Festivali (Festival of Impressionism) etkinliklerinin bir parçası olarak hayat bulacak.

Asisi, dijital panorama çalışması kapsamında ilk olarak yağlı boya tabloyu panoramik bir form hâline getirdi. Sanatçı, daha sonra tablonun yüksekliğinin 32 metreye, genişliğinin ise 100 metreye ulaşması için ölçeklendirmede farklılığa gitti ve görselin boyutunu arttırdı. Tablo, sanatçının son dokunuşlarıyla birlikte tamamen dijitalleştirildi ve mekâna uygun hâle getirildi.

Monet’nin eseri Rouen Katedrali’nin batı cephesini ve 19. yüzyılın sonunda Orta Çağ’dan kalma tarihi binalardan bir örnek gösterir. Monet, katedrali gösteren resim serisini 1892 ile 1894 yılları arasında günün farklı saatlerinde ve değişen ışık koşullarına sadık kalarak resmetmişti.

​Asisi’nin Monet’ye övgü niteliğindeki bu çalışması Rouen’de Seine’nin kıyısındaki Panorama XXL de sergilenecek. Asisi daha önce de Pergamon Antik Kenti’ni ve Berlin Duvarı’nı panoramik olarak Berlin’deki bazı rotundalarda sergilemişti. Asisi Birinci Dünya Savaşı öncesi sinemanın gelişiyle unutulmuş bir geleneği canlandırıyor. 1880 ile 1910 yılları arasında hemen hemen her Avrupa şehrinde gelen ziyaretçiler için en az bir panorama sergilenirdi.

0
1263
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage