15 EYLÜL, SALI, 2020

Cate Blanchett, Marco Brambilla'nın Yeni Video Enstalasyonunda Başrolde

Cate Blanchett, sahne ve beyazperdede oldukça olumlu tepkiler toplayan kariyerinin yanı sıra yıllar boyunca bir dizi sanat enstalasyonunda da rol aldı. Sözgelimi 13 ünlü sanat manifestosunu da okudu, orgazm olan bir örümcek rolünü de üstlendi. Sanatçı, şimdi de yeni bir enstalasyon için video sanatçısı Marco Brambilla ile birlikte çalıştı.

Brambilla'nın The Four Temperaments başlıklı sanat eseri, aktrisin Yunan filozof Galen tarafından tasvir edilen Temperaments isimli çalışmasına dayanan dört farklı karakter üzerinden hayata geçiyor: Sanguine, Choleric, Melancholic ve Phlegmatic (sırasıyla sarı, kırmızı, mavi ve yeşil renklerle temsil edilir). Galen'e göre iyimser, "insanların ve eğlencenin dilini konuşur", asabi olan "güç ve kontrol", duygusuz olan "sakinlik ve uyum" ve melankolik olan "mükemmellik ve düzen"in diliyle konuşur.

Başarılı bir aktör olarak çok yönlü bir kimliğe sahip olduğunu Brambilla'nın yeni video ve ses enstalasyonunda açıkça gösteren Blanchett, bu dört karakteri eşzamanlı olarak canlandırıyor ve izleyiciye doğrudan "Seni seviyorum," sözleriyle hitap ediyor. Bu üç buçuk dakikalık film ileriye doğru sardıkça cümle bu kez "Seni sevmiyorum,"a evriliyor ve farklı anlamlar kazanıyor ve bu ifadeler, birbiriyle etkileşime geçip örtüşerek zamanla daha büyük etkilere neden oluyor. Videodaki duygusal alt tonlarda ise en küçük bir geçişin bile her şeyi nasıl değişebileceği gözler önüne seriliyor.

The Four Temperaments, prömiyerini 11 Eylül'de Berlin'deki Michael Fuchs Gallery'de yaptı. Çalışma, Acute Art uygulaması aracılığıyla artırılmış gerçeklik sanat eseri olarak da indirilebilir. Uygulama ayrıca Marina Abramović’in Rising’i ile Olafur Eliasson, Ai Weiwei, Mark Leckey ve Anish Kapoor’un çalışmalarından bazılarını da içeriyor.

Marco Brambilla son zamanlarda Marina Abramović’ın yeni operası 7 Deaths of Maria Callas üzerinde de çalıştı. (Abramović oldukça tartışmalı son işi.) Blanchett ise son olarak Guillermo Del Toro’nun Tilda Swinton’lı yeni filmi Pinnochio’da yer aldığını duyurdu.

The Four Temperaments, 14 Kasım 2020'ye kadar Berlin'deki Michael Fuchs Gallery'de görülebilir.

​Kaynak: Dazed

0
1519
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage