05 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2021

Berlin’de Yayoi Kusama Retrospektifi “A Bouquet of Love I Saw in the Universe”

Berlin’de bulunan Gropius Bau sanat müzesi, Yayoi Kusama’nın seksen yıllık sanat hayatını gözler önüne seren ilk kapsamlı retrospektifini sanatseverlerle buluşturuyor.

Yaklaşık 3000 m2’lik bir alana yayılan “A Bouquet of Love I Saw in the Universe” sergisi, Yayoi Kusama’nın çalışmalarının yaratıcı dönemlerine genel bir bakış sunarken aynı zamanda çok sayıda güncel etkinliği ve renkli yüzen ışık toplarının bulunduğu yeni bir sonsuzluk aynası odasına ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan on bir metre yükseklikte on altı pembe noktalı dokunaç, ziyaretçileri sanatçının büyüleyici eserlerini keşfetmeye davet ediyor.

“A Bouquet of Love I Saw in the Universe” başlıklı sergi, Yayoi Kusama’nın 1960’larda Almanya ve Avrupa’daki ilk sergi projelerinden sekizini ve 1950’lerden 1980’lere kadar ABD ve Asya’daki solo gösterilerini yeniden canlandırıyor. Sergide erken dönem tablolar, heykeller, yerleştirmeler, videolar, büyük ölçekli resimler ve aynalı kutu odalar iki kata yayılmış hâlde izleyiciyle buluşuyor. Bu koleksiyonda ziyaretçiler, arşiv materyalleri de dahil olmak üzere sunum biçimlerini ve sanatçının son seksen yılda yaptığı filmlerin öncü doğasını keşfedebilecekler.

Yayoi Kusama, markası olan noktalı desenler (puantiyeler) ile dünyanın en önemli çağdaş sanatçılarından biri oldu. Büyük ölçüde anksiyete bozukluğundan ve canlı halüsinasyon epizodlarından etkilenerek oluşturduğu puantiyeler, ağlar ve ışık parlamaları şeklinde ortaya çıkan eserlerinin çoğu Kusama için zihinsel sorunlarını ifade etmenin ve göstermenin yolu oldu. Sergideki renk değiştiren yüzlerce spot ışığıyla oluşturulmuş, yoğun ve hipnotik ayna kaplı oda, insanları içinde kaybolmaya çekiyor. Kusama’nın sanatı, eseri boyunca tasvir edilen tekrar eden puantiyeli motifler, sonsuzluk ağı deseni veya bolluk ile karakterize edilir; tamamen siyah, sarı veya kırmızı renklerde yuvarlak formlarla kaplanmış olan tavanlar, duvarlar ve zeminlerle kapalı odalar yaratan sanatçı, izleyicilere görsel evreninin sınırsızlığını keşfetme fırsatı sunuyor.

Kaynak: designboom

0
2499
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage