17 AĞUSTOS, PAZARTESİ, 2020

Atlanta’da Doğayla İç İçe Bir Yerleştirme

Mimarlık firması SO-IL, Atlanta, Georgia’daki High Museum of Art’ın bahçesine geçici bir süre için özel bir pavilyon yerleştirdi. 218 metre karelik geniş bir alana yayılan “Murmuration” başlıklı pavilyon, Atlanta’nın “ormandaki şehir” olarak adlandırılması düşüncesini ön plana çıkarıyor ve doğal yaşamla şehir algısı üzerine önemli mesajlar veriyor.

Kuş besleme alanlarından hayvanların sığınabileceği yuvalara kadar birçok farklı yapı içeren “Murmuration”, son yıllarda şehir yaşamından uzaklaşan ve kaybolan milyarlarca kuşun öyküsünü de bünyesinde barındırıyor. Örgü biçiminde meydana gelen eser, ziyaretçileri alana özel olarak gerçekleştirilen kurulumun bir parçası olarak vahşi yaşamla iç içe olmaya davet ediyor.

High Museum of Art’ın ziyaretçileri, müzeyi keşfederken bölgedeki ağaç yapıları çağrıştıracak biçimde sarkıtılan çelik paneller ve örgü biçimindeki yaprak dokuyla farklı bir dünyaya adım atıyor. Bu konuda uzun süre çalışma yürüten SO-IL, Atlanta merkezli olarak çalışan mühendislerle birlikte altı kubbeden meydana gelen ve şehrin tarım ağına da göndermelerde bulunan yerleştirmeyi meydana getiriyor. Alanda bulunan her bir kubbe, içerisinde barındırdığı yemlikler, dinlenme alanları ve diğer unsurlarla doğal yaşamla şehir dokusunu birleştiriyor ve biyolojik çeşitliliğe uygun bir yapı ortaya çıkarıyor. Tüm bu unsurlar müze ziyaretçilerini birlikte yaşama ve yok olma düşünceleri etrafında yeniden düşünmeye teşvik ediyor.

Çalışmaya çevresel koşullar altında bakıldığında canlılar için gölgelik alan vaadinde bulunan kubbeler, aynı zamanda yağmur suyu akışını kontrol etmesi ve havayı temizlemesiyle de farklı birtakım özellikler vadediyor. Pandemi sürecinde ziyaret edilebilecek açık hava alanlarına da işaret eden pavilyon, ağaçların yaşadğımız şehirlerde oynadığı hayati rol hakkındaki farkındalığı da artırıyor. Çalışma ayrıca kuşların yaşama alanlarının korunması gerektiği mesajını da doğrudan vererek özel bir anlam ifade ediyor.

“Murmuration”, önümüzdeki yıllarda farklı alanlara yerleştirilmesini kolaylaştırmak adına hızlıca kurulup toparlanabilecek bir yapıda tasarlandı.

​Kaynak: Designboom

0
857
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage