09 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2020

Amerikan National Gallery Koleksiyonuna İlk Kez Bir Kızılderili Sanatçının Eserini Dâhil Etti

Washington D.C.’deki The National Gallery of Art koleksiyonuna ilk kez bir Kızılderili sanatçının eserini dâhil etti.

Jaune Quick-to-See Smith’in yaklaşık 3.5 metre yüksekliğindeki I See Red: Target (1992) isimli tablosu, müzenin daimi koleksiyonunda yer alacak. See Smith, bu gelişmenin ardından eseri bu koleksiyona girmeyi başaran ilk Kızılderili sanatçı oldu.

1941 yılında açılan The National Gallery of Art, geçmişten günümüze dek koleksiyonuna kattığı önemli çalışmalarla biliniyor. Bağışçıları arasında birçok önemli ismin bulunduğu galeriye I See Red: Target isimli tablo Emily and Mitchell Rales tarafından hediye edildi.

Kootenai Nation in Montana ve the Confederated Salish gibi birçok önemli organizasyonun üyesi olan Jaune Quick-to-See Smith, Amerikan tarihine dair gönderme içeren işleriyle tanınıyor. Sanatçının galeri koleksiyonuna dâhil edilen işinde de bu tutum açıkça gözüküyor. See Smith’in Christopher Columbus’un Amerika’ya ilk kez ayak basışının 500. yıl dönümü kapsamında ürettiği eserde, birçok ilginç detay göze çarpıyor. See Smith eserinde Amerikan sömürge tarihinden gününün ön plana çıkan haber gündemlerine kadar birçok farklı olaya yer veriyor.

Bu özel haber kapsamında the Star-Tribune’e açıklamalarda bulunan sanatçı, Kızılderililerin çok uzun zamandır yalnızca birer meta olarak kullanıldığını ifade ediyor.

I See Red: Target, galerinin East Building Pop bölümünde Andy Warhol’un Let Us Now Praise Famous Men (Rauschenberg Family) (1962) ve Jasper Johns’un Target (1958) isimli eserleriyle birlikte gösterilecek.

Kaynak: Artsy

0
716
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle