22 EKİM, CUMA, 2021

4500 Yıllık Giza Piramitlerindeki İlk Çağdaş Sanat Sergisi: “Forever Is Now”

Art D’Égypte tarafından düzenlenen Giza Piramitleri ve çevresindeki Giza Platosu’nda gerçekleşecek ilk uluslararası sanat sergisi olan “Forever Is Now” 7 Kasım’a kadar sanatseverlerle buluşuyor.

Mısır sanatını sergilerle tanıtmayı amaçlayan bir şirket olan Art D’Egypte tarafından hayata geçirilen “Forever Is Now” sergisi, 4500 yıllık Unesco Dünya Mirası alanında gerçekleştirilmesinden dolayı türünün ilk örneği olarak kabul ediliyor. Art D’Égypte’nin 4. yıl sergisi olan “Forever Is Now”, Mısır, Kahire’deki Büyük Giza Piramitleri’nde Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanlığı, Mısır Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO’nun himayesi altında gerçekleştiriliyor. Sergi, günümüzde UNESCO dünya mirası alanı olarak varlığını sürdüren Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan geriye kalan en eski ve en son antik miras ile çağdaş sanatın bir araya gelmesini temsil ediyor.

Sergiye katılan uluslararası sanatçılar arasında Rus sanatçı Alexander Ponomarev, Amerikalı sanatçı Gisela Colón, Brezilyalı sanatçı João Trevisan, Fransız sanatçı JR, İtalyan sanatçı Lorenzo Quinn, Mısırlı sanatçı Moataz Nasr, Mısır doğumlu Los Angeles merkezli sanatçı Sherin Guirguis, İngiliz sanatçılar Shuster + Moseley, İngiliz sanatçı Stephen Cox RA ve Suudi Arabistanlı sanatçı SAİK Prensi Sultan Bin Fahad yer alıyor.

Sergiye paralel olarak Art D’Égypte, Mısır’a ilk kez dünyanın ilk ultra gerçekçi yapay zekâ robotu Ai-Da’yı getiriyor. Ai-Da, yapay zekâ yeteneklerine sahip bir makine olarak sanatçı kişiliği, çizimleri, resimleri, performans sanatı ve heykelleriyle birlikte sanat eseri olarak izleyicilerle buluşuyor. Kavramsal sanat olarak Ai-Da, insansı bir mercekten kendimize dair algımızı yeniden gözden geçirmemize teşvik ediyor.

Art D’Égypte’nin kurucusu Nadine Abdel Ghaffar, “Piramitlerin, dünyanın her yerinden sanatçıları büyüleyen ve ilham veren olağanüstü türden uzun, şanlı bir tarihi var.” ve ekliyor: “Sanat, tarih ve mirasın birleştiği unutulmaz bir karşılaşmayı paylaşmaktan heyecan duyuyorum.”

​Dün (21 Ekim) Giza’da düzenlenen basın toplantısında sanatçı Lorenzo Quinn şunları söyledi: “Şu anda gerçek duygularımı ifade edecek hiçbir sözüm yok” ve ekledi: “Bu çalışmayı bu site için yaratmayı seçmemin nedeni, toplumun her zaman daha iyi ve birlikte çalıştığı zaman herhangi bir engeli aşabileceği gerçeğini onurlandırmaktır. Tarihi bir olaydır. Bu gerçek bir onurdur.”

Künye:
1. JR, Greetings From Giza
2. Lorenzo Quinn, Together
3. Stephen Cox Ra, Interior Space: Khafre
4. Shuster + Moseley, (Plan of the Path of Light) In the House of Hidden Places
5. Moataz Nasr, Barzakh
6. Alexander Ponomarev, Ouroboros
7. João Trevisan, Body That Rises
8. Sultan bin Fahad, R III
9. Gisela Colón, Eternity Now

0
2736
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage