12 MART, SALI, 2024

2024 Uluslararası Booker Ödülü Uzun Listesi Açıklandı

Her yıl İngilizceye çevrilmiş ve Birleşik Krallık ya da İrlanda’da yayımlanmış bir kurgu eserin yazarına ve çevirmenine armağan edilen Uluslararası Booker Ödülü’nün (The International Booker Prize) 2024 yılı uzun listesi açıklandı.

13 kurgu eserden oluşan liste, 150’den fazla eserin içinden seçildi. Bu liste çeşitli türlerde yazılmış en iyi uluslararası kurgu eserleri temsil ediyor. Kurguların ortak teması aile bağları. Babalar ve oğullar, anneler ve kızlar, ayrı düşmüş ikizler, yetim kalma gibi. Bunun yanı sıra romanlar hem kişisel hem de ulusal tarihe odaklanıyor. Baskıcı ve zalim rejimler, sömürgecilik vb. Andrey Kurkov gibi çalışmaları 2014’ten bu yana Rusya'da yasaklanan birçok yazar listede yer alıyor bu yıl.

Bu yıl listede 10 farklı dilde kitap yer aldı. Kitapların ve yazarların çoğu Birleşik Krallık’ta çok az bilinirken, birçoğu kendi ülkelerinde en çok satanlar arasında yer alıyor. Örneğin bu isimler Veronica Raimo, Andrey Kurkov, Ismail Kadare ve Hwang Sok-yong.

Ismail Kadare eğer kazanırsa Uluslararası Booker Ödülü’nü iki kez kazanan ilk yazar olacak. Onun dışında ödüle daha önce Andrey Kurkov 2023’te, Hwang Sok-yong 2019’da, Jenny Erpenbeck 2018’de aday gösterilmişti. Listede en yaşlı ve en genç yazarlar arasında 50 yıldan fazla fark var. 88 yaşındaki İsmail Kadare (1936 doğumlu) en yaşlı yazar, Urszula Honek ise en genç yazar (37 yaşında (1987 doğumlu).

Ödülün bu yılki jürisinde William Kentridge, Natalie Diaz, Eleanor Wachtel, Romesh Gunesekera and Aaron Robertson… Hugo Glendinning yer aldı. Kazanan esere verilecek 50,000 sterlin değerindeki para ödülü yazarı ve çevirmeni arasında eşit şekilde bölünecek. Ayrıca kısa listeye giren yazar ve çevirmenlere de ayrı ayrı 2.500 sterlin armağan edilecek. Ödülün 6 kitaptan oluşacak kısa listesi 9 Nisan 2024’te açıklanacak, kazanan eserin açıklanacağı ödül töreni ise 21 Mayıs 2024’te düzenlenecek.

2024 Uluslararası Booker Ödülü Uzun Listesi

Not a River
Yazar: Selva Almada, Çevirmen: Annie McDermott

Simpatía,
Yazar: Rodrigo Blanco Calderon, Çevirmen: Noel Hernández González ve Daniel Hahn

Kairos
Yazar: Jenny ErpenbeckÇevirmen: Michael Hofmann

The Details

Yazar: Ia Genberg, Çevirmen: Kira Josefsson

White Nights
Yazar: Urszula Honek, Çevirmen: Kate Webster

Mater 2-10
Yazar: Hwang Sok-yong, Çevirmen: Sora Kim-Russell ve Youngjae Josephine Bae

A Dictator Calls
Yazar: Ismail Kadare, Çevirmen:John Hodgson

The Silver Bone
Yazar: Andrey Kurkov, Çevirmen: Boris Dralyuk

What I’d Rather Not Think About
Yazar: Jente Posthuma, Çevirmen: Sarah Timmer Harvey

Lost on Me
Yazar: Veronica Raimo, Çevirmen: Leah Janeczko

The House on Via Gemito
Yazar: Domenico Starnone, Çevirmen: Oonagh Stransky

Crooked Plow
Yazar: Itamar Vieira Junior, Çevirmen: Johnny Lorenz

Undiscovered
Yazar: Gabriela Wiener, Çevirmen: Julia Sanches

0
1258
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage