05 EKİM, PERŞEMBE, 2023

2023 Nobel Edebiyat Ödülü Jon Fosse’nin Oldu

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl Norveçli yazar Jon Fosse’ye armağan edildi. İsveç Akademisi “yenilikçi oyunları ve yazıları ile söylenemeyeni dile getirmesini” ödülün gerekçesi olarak sundu.

Fosse, Henrik Ibsen'den sonra oyunları en çok sahnelenen Norveçli oyun yazarı. Akademi de yazarın Norveç Nynorsk* edebiyatının büyük öncüsü Tarjei Vesaas ile pek çok ortak noktası olduğunu, eserlerinde dilsel ve coğrafi yerel bağları modernist sanatsal tekniklerle birleştirdiğini belirtti.

Norveç Nynorsk dilinde yazılmış ve çeşitli türleri kapsayan eserleri arasında çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviri yer alıyor. Fosse, bugün dünyanın en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmasına rağmen, aynı zamanda düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınan bir yazar.

29 Eylül 1959’da Norveç'in Haugesund kentinde doğan Jon Fosse, Bergen Üniversitesinde “karşılaştırmalı edebiyat” okudu. Norveç dilinin iki yazı standardından biri olan Nynorsk dilinde yazdığı ilk romanı Raudt, svart, 1983’te yayımlandı. İlk oyunu Og aldri skal vi skiljast, 1994’te sahnelendi.

Fosse’nin Melankoli (Çev.: Banu Gürsaler Syvertsen), Sabahtan Akşama (Çev.: Deniz Canefe) ve Üçleme (Çev.: Banu Gürsaler Syvertsen) adlı eserleri Türkçede MonoKL Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

*Nynorsk: Norveççe dilinin iki yazılı dil formundan birisidir.

0
1649
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage