07 EKİM, PERŞEMBE, 2021

2021 Nobel Edebiyat Ödülü Abdulrazak Gurnah’a Verildi

2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi roman yazarı Abdulrazak Gurnah oldu.

İsveç Akademisi, “Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda, sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine ödün vermeden ve merhametli bir şekilde nüfuz etmesi” gerekçesiyle ödülün Abdulrazak Gurnah’a verildiği duyurdu.

1948’de Zanzibar’da doğan Abdulrazak Gurnah, 1960'ların sonunda mülteci olarak İngiltere'ye geldi. Ülkesindeki siyasal rejim sebebiyle 1984’e kadar ülkesine geri dönemedi. Gurnah, yakın zamanda emekli olana kadar University of Kent’te İngilizce ve Postkolonyal Edebiyat bölümünde profesör olarak çalıştı. Gurnah’ın 10 romanı ve bir dizi kısa öyküsü yayımlandı. Yazar mülteci sorunu temasını hemen her eserinde işlemekte. Sürgünde henüz 21 yaşında yazmaya başlayan Gurnah’ın ana dili Swahili olmasına rağmen edebi aracı İngilizce oldu.

Nobel Komitesi Başkanı Anders Olsson, Gurnah'ın gerçeğe bağlılığının ve gerçeği basitleştirmeden yansıtmasının dikkat çekici olduğunu, basmakalıp betimlemelerden kaçınarak bakışlarımızı pek çok kişini aşina olmadığı dünyanın başka yerlerine, kültürel olarak çeşitlilik gösteren bir Doğu Afrika'ya çevirdiğini söylüyor.

​Abdulrazak Gurnah’ın Kumdan YürekSessizliğe HayranlıkDeniz KenarındaSon Hediye ve Terkediş romanları Türkçede İletişim Yayınları’ndan yayımlanmakta.

0
1959
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage