03 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2021

2021 International Booker Prize’ın Sahibi Belli Oldu

​Her yıl İngilizceye çevrilerek Birleşik Krallık veya İrlanda'da yayımlanan bir romana armağan edilen International Booker Prize’ın bu yılki kazananı At Night All Blood is Black adlı romanıyla Fransız yazar David Diop oldu.

Ödülü kazanan ilk Fransız yazar olan Diop, 50.000 sterlin değerindeki para ödülünü kitabının İngilizceye çevirisini yapan Amerikalı yazar ve şair Anna Moschovakis ile paylaştı.

Yazar ve edebiyat profesörü olan Diop, ikinci romanı olan At Night All Blood is Black’i Senegalli büyük büyükbabasının Birinci Dünya Savaşı'ndaki sessiz deneyimlerinden esinlerek kaleme aldı. Romanda genç bir adamın deliliğe düşüş portresini çıkartırken savaş sırasında Fransa için savaşan Senegallilerin hikâyesini anlatıyor. Diop'un romanı daha önce Fransa'nın Prix Goncourt des Lycéensm ve İsviçre Prix Ahmadou Korouma'nın yanı sıra İtalya'daki Strega Avrupa Ödülü de dahil olmak üzere birçok başka edebiyat ödülünün de sahibi oldu.

​Diop, büyük büyükbabasının hiçbir zaman eşine ve kızına savaş deneyimine dair bir şey anlatmadığını, onun bu sessizliğinin her zaman onun ilgisini çektiğini, söylüyor. Jüri başkanı Lucy Hughes-Hallett tarafında ödül kazananı açıklamasında "Bu savaş, aşk ve delilik hikâyesi korkunç bir güce sahip" dedi.

Romanda Senegal’deki köyünden çıkıp kendini Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız Ordusu’yla birlikte Almanlara karşı savaşırken bulan Alfa Ndiaye, hayatını kaybeden arkadaşının intikamını almaya karar verir. Her gece düşman hattına sızıp bir mavi gözlü Alman askerini öldürür ve düşmanının bir eliyle geri döner. Başta arkadaşları onu kahraman olarak görseler de sonradan onun büyücü olduğuna dair dedikodular çıkar. Peki ama şeytanla anlaşmak mümkün müdür? At Night All Blood is Black, Birinci Dünya Savaşı’ndaki unutulmuş bir sayfayı tamamlıyor. Roman, savaşın siperlerinde yaşanan korkunç ve kanlı olayları hikâye anlatıcılığıyla aktarıyor.

At Night All Blood is Black, Aycan Başoğlu’nun Fransızca aslından çevirisiyle Sahi Kitap tarafından yayımlanacak.

0
1193
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage