06 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2022

2021 ALMA Ödülü’nün Sahibi Eva Lindström Oldu

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) ödülünün 2022 yılı kazananı İsveçli yazar ve çizer Eva Lindström oldu.

Çalışmaları bugüne kadar çok defa ödül kazanan Eva Lindström kendine ait 35 kitabının olmasının yanı sıra farklı yazarlara ait pek çok kitabı resimledi. Lindström’ün ödülü kazandığı geçtiğimiz hafta Bologna Kitap Fuarı’nda açıklandı, ödül töreni ise 30 Mayıs’ta Stockholm'de yapılacak.

Jürinin Eva Lindström hakkındaki yorumu ise şöyle: “Eva Lindström’ün gizemli resim dünyası sürekli şekil değiştirir. Ağaçlar taşınır, köpekler devleşir, eşyalar ortadan kaybolur, aniden yeniden ortaya çıkar. Sık fırça darbeleri ve yoğun renkleriyle metin ve resimlerden oluşan belirsiz bir diyalog yaratıyor. Çocuklar, yetişkinler ve hayvanlar arasındaki çizgi akışkandır. Büyük bir ciddiyetle ve vahşi bir mizahla, sonsuz sorularla boğuşurlar: Biz kimiz? Nereye gidiyoruz? Şapkalarımızı kim aldı?"

İsveç hükümeti tarafından verilen ALMA ödülü, ünlü karakter Pippi Uzunçorap’ın yaratıcısı, dünyanın en çok dile çevrilen çocuk kitabı yazarlarından biri olan 2002 yılında yaşama veda eden, Andersen ödüllü yazar Astrid Lindgren’in anısına hayata geçirilmiş. 2003 yılında ilki düzenlenen ALMA ödülü, çocuk ve gençlik kitapları için uluslararası alanda verilen en önemli iki ödülden biri.

​Bu yıl Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (ALMA) 76 ülkeden 288 yazar, çizer öykücü ve proje sahipleri aday gösterildi. Türkiye’den 2022 Alma Ödülü’ne çizer Uğur Altun, yazar Aslı Der, çizer Deniz Üçbaşaran, yazar Mavisel Yener aday gösterilmişti.

0
3216
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage