26 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2020

2020 Uluslararası Booker Ödülü Kazananı Açıklandı

Uluslararası Booker Ödülü’nün bu yılki kazanan yazar ve çevirmeni The Discomfort of Evening kitabıyla Marieke Lucas Rijneveld ve çevirmeni Michele Hutchison oldu. Kazananlar, The Booker Prizes hesaplarından bugün (26 Ağustos) canlı olarak gerçekleşen çevrim içi yayındaki törende açıklandı.

​29 yaşındaki Hollandalı yazar Rijneveld, Uluslararası Booker Ödülü’nün de kazanan en genç yazarı oldu. Ödül, The Discomfort of Evening'e "içgüdüsel ve ustaca" olması sebebiyle armağan edildi. International Booker'ın jüri başkanı Ted Hodgkinson, kitabın daha ilk sayfadan dikkat çektiğini söylerken, asla okurun sırtını rahatça arkasına yaslayabileceği bir kitap olmadığını da sözlerine ekledi. Hutchison'ın çevirisinin ise kitabın tedirgin edici dünyasına çok çabuk ve tamamen girmeyi sağlayan türden olduğu belirtildi.


Bu yılki tören salgından kaynaklanan karantina sebebiyle 19 Mayıs’ta yapılacakken 26 Ağustos’a ertelendi. Uluslararası Booker Ödülü (The International Booker Prize) her yıl İngilizceye çevrilmiş ve Birleşik Krallık ya da İrlanda’da yayımlanmış bir kitabın yazarına ve çevirmenine armağan ediliyor. Ödül, dünyanın her yerinden kaliteli kurguların daha fazla duyulması, başka dillerde de yayımlanması ve çevirmenlerin çalışmalarına katkı sağlaması amacıyla veriliyor.


50,000 sterlin değerindeki para ödülü yazar ve çevirmen arasında eşit şekilde bölünüyor. Ayrıca kısa listeye giren yazar ve çevirmenlere de 1,000 sterlin armağan ediliyor.

Ödül geçtiğimiz yıl Sandstone Press’ten çıkan Celestial Bodies kitabı ile yazarı Jokha Alharthi ve Arapçadan İngilizeye çeviren Marilyn Booth’un olmuştu.

2020 yılı Uluslararası Booker Ödülü  kısa listesi şöyleydi:

The Enlightenment of the Greengage Tree - Shokoofeh Azar (Farsça - İran), Çevirmen: Anonymous, Yayıncı: Europa Editions

The Adventures of China Iron - Gabriela Cabezón Cámara (İspanyolca - Arjantin), Çevirmen: Iona Macintyre ve Fiona Mackintosh, Yayıncı: Charco Press

Tyll - Daniel Kehlmann (Almanca - Almanya), Çevirmen: Ross Benjamin, Yayıncı: Quercus

Hurricane Season - Fernanda Melchor (İspanyolca - Meksika), Çevirmen: Sophie Hughes, Yayıncı: Fitzcarraldo Editions

The Memory Police - Yoko Ogawa (Japonca-Japonya), Çevirmen: Stephen Snyder, Yayıncı: Harvill Secker

The Discomfort of Evening - Marieke Lucas Rijneveld (Flemenkçe - Hollanda), Çevirmen: Michele Hutchison, Yayıncı: Faber & Faber

0
1327
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage