20 KASIM, CUMA, 2020

2020 Booker Ödülü’nün Kazananı Belli Oldu

2020 Booker Ödülü’nün kazananı ilk romanı Shuggie Bain ile Douglas Stuart oldu.

44 yaşındaki İskoç kökenli Amerikalı yazar Douglas Stuart, otobiyografik romanında 80'lerin Glasgow'unda bağımlı bir anne ile yoksulluk içinde büyüyen bir çocuğu anlatıyor. Stuart, kendi hayatından esinlendiği bu ilk romanla 50.000 £ kazandı. Stuart, ödül töreninde çok şaşkın olduğunu belirtti.

Douglas Stuart, kitabını ve ödülünü 16 yaşında alkolizmden ölen annesine adadı. Roman, evliliğinin sona ermesinin ardından çaresizliğe düşen ve alkolle mücadele eden Agnes Bain'in hayatını anlatıyor.

Seçici Kurul başkanı Margaret Busby, kararın oybirliği ile verildiğini ve kararı almanın sadece bir saat sürdüğünü söyledi. Busby, romanın "klasik olmaya mahkum" olduğunu ve "güldürürken ağlattığı için duygusal karmaşaya sebep olduğunu” söyledi. Kitap hakkında “meydan okuyucu, samimi ve sürükleyici... onu okuyanlar bir daha aynı hissetmeyecek” ifadelerinde bulunuldu.

​​Douglas Stuart, 1994'te How Late It Was, How Late ile James Kelman'ın ardından ödülü kazanan ikinci İskoç oldu. Kitap Türkçeye Duygu Akın’ın çevirisiyle Can Yayınları tarafından kazandırılacak. Ödül törenini buradan izleyebilirsiniz.

0
1359
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle