15 EKİM, SALI, 2019

2019 Booker Ödülü Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo’nun Oldu

Aday listesi yayımlandığından beri heyecanla sonuçlanması beklenen Booker Ödülü’nün sahipleri dün akşam düzenlenen törende açıklandı. Margaret Atwood’un The Testaments ve Bernardine Evaristo’nun Girl, Woman, Other romanı ödülün ortak kazananı oldu.

Booker Ödülü kurallarına göre ödül paylaştırılamaz ancak jüri bu konuda ayrım yapamadığını ve beş saatlik görüşmelerin ardından iki eseri birlikte seçtiklerini belirtti: “İkisi hakkında çok konuştuk, onları ne kadar sevdiğimizi fark ettik ve ikisinin de kazanmasını istedik.” Ödül olan 50.000 sterlin iki yazar arasında paylaştırılacak.

Atwood, 19 yıl önce Kör Suikastçi ile bu ödülü almış, 33 yıl önce Damızlık Kızın Öyküsü ile aday gösterilmişti. Geçtiğimiz ay yayımlanan ve ödülün sahibi olan The Testaments ise Damızlık Kızın Öyküsü romanının devam romanı.

Bernardine Evaristo’nun Girl, Woman, Other romanı ise İngiltere’de yaşayan, çoğunluğu siyahi ve kadın olan 12 karakterin iç içe yaşamını konu alıyor.

Törende anonstan sonra Atwood ve Evaristo sahneye kol kola çıktı. Atwood, Evaristo’ya  “Burada yalnız olsaydım bu benim için utandırıcı olurdu, siz de burada olduğunuz için mutluyum” dedi. Atwood en yaşlı Booker kazananı olurken Evaristo ise bu ödülü kazanan ilk siyahi kadın oldu.

Listede yer alan diğer yazarlar ve eserleri:

Lucy Ellmann - Ducks, Newburyport
Chigozie Obioma - An Orchestra of Minorities
Salman Rushdie – Quichotte
Elif Shafak - 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World

0
2445
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage