27 EYLÜL, CUMA, 2019

Filmekimi 2019’dan Kaçırılmaması Gereken 10 Film

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl TV+ işbirliğiyle 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Filmekimi, dünya festivallerinden ilgi çeken pek çok yapımı sinemaseverlerle buluşturacak. 

Filmekimi 2019’dan Kaçırılmaması Gereken 10 Film

Festivalin açılış filmi bu yıl merakla beklenen ve Venedik Film Festivali’nden Altın Aslan ile dönen, başrolde Joaquin Phoenix’in yer aldığı, Todd Phillips’in yönetmenliğini üstlendiği Joker olacak. Film, 3 Ekim Perşembe akşamı saat 21:30’da Atlas Sineması’nda gösterilecek ve resmen festival maratonu başlayacak.

Filmekimi; 4-13 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 11-15 Ekim’de Ankara’da, 18‑22 Ekim’de ise İzmir’de gerçekleşecek. İKSV Lale Kart üyeleri için geçtiğimiz hafta satışı başlayan festival biletleri genel satışa 28 Eylül’de sunulacak.

Bu yıl festival ekibi sinemaseverlere yine özenli bir seçki sunuyor. Müzik belgesellerinden ünlü yönetmenlerin kısa filmlerine, gerilimden bilimkurguya, dramadan komediye varan geniş bir skala festivalcileri bekliyor.

Filmekimi’nden 10 alternatif filmi sizler için derledik. İyi seyirler.

1) Portrait De La Jeune Fille En Feu / Portrait of A Lady on Fire / Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

2019 Cannes’dan En İyi Senaryo ve Kuir Palmiye ile dönen Portrait of A Lady on Fire / Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi festivalin en dikkat çeken yapımlarından biri. Film, 18. yüzyılda, bir ressamın modeliyle aşkını anlatıyor. Ressam Marianne’a, manastırdan henüz çıkan ve evlenmek üzere olan genç Héloïse’in portresi sipariş edilir. Ancak Marianne, bu portreyi Héloïse’dan habersiz çizmelidir. Bu kısıtlamanın önüne geçmek için Marianne, gönülsüz gelin adayı Héloïse’ı önce gözlemler sonra da onunla yakınlaşır. Yüzyıllar boyu gözardı edilen ve yapıtları unutulan kadın ressamlardan esinlenen yönetmen Céline Sciamma’yı yönettiği Tomboy ve senaryosunu yazdığı Kabakçığın Hayatı ile tanıyoruz. Filmin başrollerini Noémie Merlant, Adèle Haenel ile paylaşıyor.

2) Swallow / Saplantı

Filmekimi’nin bol ödüllü filmlerinden Saplantı farklı bir anlatı sunuyor. 2019 Fantasia (Montreal) En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, 2019 Tribeca En İyi Kadın Oyuncu (H. Bennett), 2019 Neuchâtel Fantastic Uluslararası Eleştirmenler Ödülü, En İyi Performans (H. Bennett) ödüllerinin sahibi film, hamileliğinin ilk aylarında tehlikeli nesneleri yutma arzusu gitgide yükselen bir kadının takıntısının ardındaki sırrı açığa çıkarma hikâyesini anlatıyor.

3) Matthias & Maxime

Genç yönetmen Xavier Dolan’ın, şimdiden en iyi yapımları arasında sayılan filmi Matthias & Maxime, erkekler arasındaki dostluk, yakınlık, cinsel belirsizlik konularına değiniyor. Film, çocukluktan bu yana sıkı arkadaş olan Matthias ile Maxime’in rol aldıkları bir kısa film için öpüşmeleri gerekince sarsılan arkadaşlıklarına ve aralarındaki ilişkiye odaklanıyor. 

4) Dogs Don’t Wear Pants / Köpekler Pantolon Giymez

Festivalin izleyiciyi sarsacak filmlerinden biri olarak gösterilen Dogs Don’t Wear Pants / Köpekler Pantolon Giymez, eşi gözlerinin önünde boğularak hayatını kaybeden Juha’yı izliyor. Fiziksel acının kederi aştığı anları kimi zaman gayet mizahi bir yolla konu alan film, bir yandan siyah lateks kıyafetli fetiş/BDSM dünyasını keşfederken bir yandan da bu dünyanın sıradan insanlarının cinsellik dışındaki ruh hallerine göz atıyor.

5) Sorry We Missed You / Üzgünüz, Size Ulaşamadık

Ben, Daniel Blake filmiyle adından sıkça söz ettiren yönetmen Ken Loach, Sorry We Missed You / Üzgünüz, Size Ulaşamadık filminde bu kez iki çocuklu bir aileye odaklanıyor. Loach aynı şehirde, Newcastle’da sözleşmeli çalışanların sıkıntılarından yola çıkıyor ve yine gözyaşlarımızı zorlayacak acı-tatlı bir dramı beyazperdeye aktarıyor. Filmde, telefon app’leri çağında kendi kamyonetini almak isteyen Ricky’nin bu hamlesi, evlere bakıcılığa giden eşi Abby’nin düzenli çalışma hayatını sekteye uğratıyor.

6) The Lodge / Dağ Evi

Aile gerilimi türüne Goodnight Mommy / Ölümcül Oyun ile yepyeni bir soluk getiren yönetmen ikilisi Veronika Franz ile Severin Fiala’nın son filmi The Lodge / Dağ Evi, iki çocuk ve müstakbel üvey annelerinin tipi yüzünden bir dağ kulübesinde mahsur kalışlarını gözlemliyor. Psikolojik gerilimin yavaşça yükselerek tavan yaptığı, beklenmedik sürprizler ve huzursuz edici atmosferiyle Dağ Evi aile sırları, belirsizlikler, kindar çocukların yer aldığı, doğaüstüne de göz kırpan, nefes kesici bir gerilim.

7) On A Magical Night / Chambre 212 / Oda 212 

2019 Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kucaklayan On A Magical Night / Chambre 212 / Oda 212 festivalin ilgi çeken romantik komedilerinden biri. Yetenekli yönetmen Christophe Honoré, kamerasını bu filmde 20 yıldır evli bir çifte döndürüyor. Eşini terk etmeye karar veren Maria fazla uzağa gitmeden, evinin karşısındaki otele, 212 numaralı odaya yerleşiyor. Uzaktan evini, eşini ve (eski) hayatını doğrudan gözlemleme şansını bulan Maria, doğru kararı verip vermediğini sorgulama fırsatı buluyor.

8) Liberté / Özgürlük 

Günümüzün en radikal sinemacılarından Albert Serra’nın 2019 Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan filmi Liberté / Özgürlük, 18. yüzyıl Fransa’sına ve devrim öncesi dönemin toplumsal karşıtlıklarına hayranlığını alışılmadık bir yolla ele alıyor. Film, her ne kadar ödülle dönse de kışkırtıcı, cesur, şok edici, cüretkâr sahneleriyle Cannes’da büyük tepki görmesiyle kendinden söz ettiriyor.

9) Roger Waters: Us+Them

Festivalin üç müzik belgeselinden biri olan ve Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters’ın toplam iki milyon kişiye ulaşan “Us+Them” başlıklı 2017-2018 Avrupa turnesi sırasında Amsterdam’da çekilen Roger Waters: Us+Them belgeselinde Pink Floyd albümlerinden (The Dark Side of the Moon, The Wall, Animals, Wish You Were Here) ve son albümü Is This The Life We Really Want?’tan parçaların canlı performansları yer alıyor.

10) Çarpıcı Kız + Nimic + Cadı Üçlemesi 13+

Festival programında yer alan üç kısa film üç dikkat çekici yönetmene ait. Call Me By Your Name ve ardından Suspiria ile Filmekimi’nde yer alan Luca Guadagnino’nun Cannes’da dünya prömiyerini yapan bu en yeni filmi The Staggering Girl / Çarpıcı Kız, bir anneyle kızının ilişkisini Roma’yla New York ve geçmişle günümüz arasında gidip gelerek inceliyor.

Geçen yıl Filmekimi’nde The Favourite / Sarayın Gözdesi ile yer alan Yorgos Lanthimos, bu kez bir kısa filmi Nimic ile izleyici karşısına çıkıyor. Lanthimos’un kısa fantezisi Nimic’te profesyonel bir çellocuyu oynayan Matt Dillon, metroda yabancı biriyle karşılaşıyor ve bu karşılaşmanın hayatında beklenmedik sonuçları oluyor.

Kaygı ile tanıdığımız Ceylan Özgün Özçelik’in “Cadı Üçlemesi”nin ilk halkası olan 13+, İstanbul prömiyerini Filmekimi’nde yapıyor. Dünyanın dört bir yanında, dans eden tüm cadılara ithaf edilen üçlemenin ilk filmi korku dram türündeki kısa film 13+ olacakGelecekte çekilecek diğer filmleriyse orta metrajlı deneysel/belgesel 15+ ve uzun metrajlı fantastik kara komedi 18+ olacak.

0
26625
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage