29 ARALIK, SALI, 2015

2015 Yılının En İyi 21 Filmi

2015 yılında gösterime giren filmlerin bazıları tam bir hayal kırıklığı yaratırken bazıları ise umulmadık başarılara imza attı. Biz de sinema yazarlarına ve eleştirmenlerine sorduk: “2015 yılında izlediğiniz en iyi üç yerli ve/veya yabancı film hangileriydi?” Dokuz kişiden oluşan jürimizin seçimlerine buyurun.

Not: Filmlerin yanındaki (*) işaretleri jürimizin verdiği oyları temsil etmektedir.

2015 Yılının En İyi 21 Filmi

Mad Max: Fury Road ******

IMDb puanı 8,2 olan Mad Max: Fury Road, serinin dördüncü filmi olma özelliği taşıyor. George Miller’ın yönettiği filmde başrollerde Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult ve Hugh Keays-Byrne oynuyor. Film post-apokaliptik türünde bir aksiyon filmi. Yılın en çok beklenen filmlerinden biri olan Mad Max aldığı oylara bakılırsa beklemeye değmiş. 

Mad Max: Fury Road

45 Yıl (45 Years)****

IMDb puanı 7,5 olan film David Canstantine’in kısa hikayesinden bir uyarlama. Yönetmen koltuğunda Andrew Haigh, oyuncu kadrosunda Charlotte Rampling, Tom Courtenay ve Geraldine James yer alıyor. Filmde 45. evlilik yıldönümlerini bir partiyle kutlamak için hazırlık yapmaya başlayan Kate Mercer, bu sırada kocasının ilk aşkının cesedinin İsviçre Alplerindeki buzullarda olduğunu yazan bir mektup alır. 45 yıldır önemli bir sorun yaşamamış ilişki bu mektupla yeni bir döneme girer.  

45 Yıl (45 Years)

Sarmaşık****

IMDb puanı 8,0 olan film bu puanı hakkediyor. Yönetmenliğini Tolga Karaçelik’in yaptığı film en son Antalya Film Festivali’ne de damgasını vurdu. Başrollerinde Nadir Sarıbacak, Özgür Emre Yıldırım, Hakan Karsak, Kadir Çermik, Seyithan Özdemir gibi isimlerin oynadığı filmde iflas eden armatörün  gemisi seferdeyken içinde mürettebatıyla mahsur kalır. Mürettebatın huzursuz bekleyişini konu alan, dramın ağır bastığı film, Karaçelik’in ikinci bağımsız projesi olma özelliğini de taşıyor.

Sarmaşık

Foxcatcher Takımı (Foxcatcher)**

IMDb puanı 7,1 olan Bennett Miller imzalı film gerçek olaylardan yola çıkılarak beyazperdeye aktarıldı. Altın Madalya sahibi genç güreşçi Mark Schultz, zengin varis olan John du Pont’tan 1988 Seul Olimpiyatları için bir ekip oluşturma teklifi alır. Teklif Mark için kardeşi Dave Schultz’un da gölgesinden sıyrılmasına da imkan sağlayacaktır. Filmde iki şampiyon güreşçi ve eksantrik bir milyonerin arasındaki karanlık ve trajik bir ilişkiyi anlatılıyor. Filmin başrollerini Channing Tatum, Mark Ruffalo ve du Pont rolünde takdir toplayan Steve Carell üstleniyor.

Foxcatcher Takımı (Foxcatcher)

Toprağın Tuzu (The Salt of  the Earth)**

IMDb puanı 8,4 olan belgesel ve biyografi türündeki film, insanlığın yakın tarihindeki açlık, göç gibi sorunlarına ışık tutuyor. Fotoğraf sanatçısı ve kaşif Sebastião Salgado, 40 yıl boyunca insanlığın değişime uğrayan karakterini deneyimleyip, tanık olmuş ve bunu ölümsüzleştiren bir sanatçı. Bu kez modern uygarlığın girip zarar vermediği toprakların keşfine çıkıp, Vrangel Adası, Batı Papua ve Brezilya’nın Panatal bölgesi gibi yerlerde çekimler yapıyor. Filmin yönetmenliğini oğlu Juliana Riberiro Salgado ve ünlü yönetmen Wim Wenders yapıyor. 

Toprağın Tuzu (The Salt of  the Earth)

Abluka**

IMDb puanı 7,6 olan Emin Alper’in son filmi Abluka, 2015’in en çok konuşulan yerli yapımlarından biri oldu. Film, Venedik’te Jüri Özel Ödülü’nü de aldı. Başrollerinde Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen, Müfit Kayaca ve Ozan Akbaba’nın yer aldığı dram türündeki filmde 20 yıl sonra hapisten çıkan Kadir, İstanbul’un tüm sokaklarını saran siyasi karmaşa içinde bir muhbir olarak görev alır. Bir yandan kardeşiyle tekrar kardeşlik bağları kurmaya çalışırken bir yandan da içinde bulunduğu karmaşa içinde kalan Kadir ürettiği komplo teorileri ve yorumlar sarmalı içine girer...

Whiplash*

IMDb puanı 8,5 olan film 2015’in çok konuşulan filmleri arasında yerini alırken yankıları sürmeye devam ediyor. Damien Chazelle’nin yazıp yönettiği filmin başrollerinde Miles Teller, J.K. Simmons yer alıyor. Henüz yolun başında bir müzik öğrencisi olan Andrew’ın ülkenin en iyi müzik okullarından birine girmesi ve burada okulun en sert hocalarından biri olan caz duayeni Terence Fletcher ile yollarının kesişmesiyle artık Andrew için psikolojik ve bedensel bir sınav başlar. 

Amy*

IMDb puanı 7,9 olan biyografi türündeki film 2011 yılında hayatını kaybeden müziğin son yüzyılında gördüğü en önemli yeteneklerden biri olan Amy Winehouse’un hayatını beyazperdeye taşıyor. Yönetmenliğini Asif Kapadia’nın yaptığı filmde Winehouse’un kendi anlatımı eşliğinde daha önce görülmemiş, arşivden çıkartılan görüntüleri ayrıca daha önce duyulmamış şarkıları da gün yüzüne çıkıyor. Amy, belgesel dalında dünya çapında ilk haftasında en çok hasılat yapan film oldu.

Bay Turner/ Mr. Turner*

IMDb puanı 6,9 olan Bay Turner, romantizm akımının önde gelen İngiliz ressamlarından J.M. W. Turner’ın yaşamını konu alıyor. Yaptığı manzara ve doğa resimleriyle tanınan ressamın hayatının son 25 yılı detaylı olarak beyazperdeye taşınıyor. İngiliz yönetmen Mike Leigh'in senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerini Timothy Spall, Roger Ashton-Griffiths ve Tom Wlaschiha paylaşıyor.

Bay Turner/ Mr. Turner

Mommy*

IMDb puanı 8,1 olan Mommy bir Xavier Dolan filmi. Dram türündeki Mommy, kocasını kaybetmiş, özel ilgiye muhtaç oğluna bakmak ve kendi ayakları üzerinde durmak zorunda olan bir anneyi konu alıyor. Bir anne-çocuk mücadelesini konu alan filmin oyuncu kadrosunda Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon ve Suzanne Clément bulunuyor.  

Gizli Kusur (Inherent Vice)*

IMDb puanı 6,7 olan dram türündeki filmin yönetmen koltuğunda Paul Thomas Anderson oturuyor. Thomas Pynchon’un romanından sinemaya uyarlanan filmde 1980’lerin Los Angeles’ında geçen hikayede özel dedektif Doc Sportello’nun en zor görevini konu alıyor. Sportello, uzun zamandır görmediği ve kayıplara karışan eski sevgilisinin davasını çözmek zorundadır. Dava derinleştikçe olaylar daha da karmaşık hale gelir. Filmin başrollerinde Jena Malone, Joaquin Phoenix, Josh Brolin ve Reese Witherspoon gibi ünlü isimler yer alıyor.

Gizli Kusur (Inherent Vice)

Sessizliğin Bakışı (The Look of Silence)*

IMDb puanı 8,4 olan belgesel türündeki filmin yönetmenliğini Joshua Oppenheimer yapıyor. Endonezya’da yaşanan soykırımdan sağ kurtulmayı başaran bir aile ve aile üyelerinden birinin ölümünden sorumlu olan adamlarla yüzleşmeleri konu alınıyor. Yönetmen, 2012- The Act of Killing isimli Oscar’a aday gösterilmiş belgeselinin devamı niteliğindeki film bu sefer soykırım mağduru bir aile üzerinden işleniyor.

Sessizliğin Bakışı (The Look of Silence)

Leviathan *

IMDb puanı 7,7 olan Rusya yapımı dram türündeki filmin yönetmen koltuğunda Andrey Zvyagintsev oturuyor. Bir ailenin sessiz ve sakin hayatını kente kuracağı eğlence merkezi için usulsüzlük ve düzenbazlıkla altüst eden belediye başkanıyla aile babasının mücadelesini konu alan filmde baba yardım için eski bir arkadaşını arar. Aileye giren eski arkadaş ailede hiçbir şeyi eskisi gibi bırakmaz. Bol ödüllü  yapımın başrollerinde Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov ve Roman Madyanov yer alıyor.

Ben Kimim? (Who Am I - Kein System ist sicher)*

IMDb puanı 7,6 olan filmin yönetmenliğini Baran bo Odar yapıyor. Alman yapımı gerilim türündeki filmde dünyaca ünlü bir bilgisayar dehası olmak isteyen Benjamin’in yeraltı hacker gruplarından birinin aralarına girme teklifini başına gelecek tehlikelerden habersiz olarak kabul eder. Bir siber suç gerilimi olan filmin başrolünde Tom Schilling, Schilling'e Elyas M'Barek, Wotan Wilke Möhring, Hannah Herzsprung ve Trine Dyrholm isimleri yer alıyor.

Ben Kimim? (Who Am I - Kein System ist sicher)

Burgonya Dükü (The Duke of Burgundy)*

IMDb puanı 6,8 olan filmin senaryosu ve yönetmenliği Peter Strickland’e ait. Kelebekler üzerinde araştırma yapan Evelyn ve böcek türleriyle ilgilenen Cynthia’nın arasındaki ilişkiyi anlatan filmde Cynthia acımasız ve soğuk, Evelyn ise daha zarif bir karakteri canlandırır. İkili ilişkideki sınırların aşılması, birbirlerine aşağılayıcı görevlerin verilmesi ve Evelyn’nin bağımlılığı ilişkilerini sona doğru götürür. Filmde Sidse Babett Knudsen, Monica Swinn ve Chiara D’Anna başrolleri paylaşıyor.

Burgonya Dükü (The Duke of Burgundy)

Turist (Force Majeure)*

IMDb puanı 7,3 olan dram, komedi türündeki filmin senarist ve yönetmenliğini Ruben Östlund yapıyor. Kış tatili için Fransız Alpleri’ne giden Tomas, karısı Ebba ve çocukları Vera ile Harry’nin kontrollü bir çığ vakasında Tomas'ın ailesini geride bırakıp kaçmasından sonra ailede yarattığı hayal kırıklığı ve evliliği zor bir dönemece sokmasını konu alıyor. Senenin ses getiren yapımlarından biri olan Turist’te başrolleri Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli ve Clara Wettergren paylaşıyor.

Turist (Force Majeure)

A Most Violent Year*

IMDb puanı 7,0 olan film 1981’de New York’ta yaşayan göçmen bir ailenin gerilim dolu yaşamını konu alıyor. Petrol sektöründe çalışan Abel, yolsuzluklara ve acımasız rekabete karşı direnmeye çalışırken artık bunun işe yaramadığını ve mücadele için en az onlar kadar vahşi olması gerektiğini düşünür. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini J.C. Chandor üstlenirken kadroda Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo ve Alessandro Nivola gibi isimler yer alıyor.

A Most Violent Year

Bulantı*

IMDb puanı 6,7 olan bir Zeki Demirkubuz filmi. Yönetmen herhangi bir fona başvurmadan düşük bütçeli olarak çektiği minimalist filminin başrollerinde kendisinin yanı sıra Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya ve Ercan Kesal gibi isimler yer alıyor. Sevgilisinin yanındayken karısını ve kızını bir kazada kaybeder ve o trajik geceden sonra hayatında önemli değişimler meydana gelir. 

Nefesim Kesilene Kadar*

IMDb puanı 6,4 olan film genç yönetmen Emine Emel Balcı’nın imzasını taşıyor. Dram türündeki filmde tekstil işçisi Serap’ın tek umudu uzun yol şoförü babasıyla yaşamaktır. Bunun için çaba sarf ederken aslında babasının onun kadar istekli olmadığını görür. Balcı bir kadın olarak Türkiye gerçeğinde cinsiyetçiliği ve kadının hayatta kalma başarısını filminde güçlü biçimde işliyor. Başrollerinde Esme Madra, Gizem Demirci, Sema Keçik ve Uğur Uzunel yer alıyor.

Nefesim Kesilene Kadar

Kuzu*

IMDb puanı 6,6 olan bir Kutluğ Ataman filmi Kuzu bir aile dramını konu alıyor. Doğu Anadolu’da bir köyde geçen filmde 27 yaşındaki Medine, oğlunun sünneti için vereceği yemekte kuzu kesmek zorundadır. Ekonomik şartların yetersiz kaldığı ailede kuzunun parası için bir uğraş başlar. Bu sırada üzerinden ilgi azalan ailenin küçük kızı sünnet olacak kardeşini para bulunmazsa kurban edileceğine inandırır. Annenin ısrarları, babanın zayıflığı ve çocukların hayallerinin konu alındığı film kendini uluslararası alanda da kanıtladı. Filmin başrollerinde ise  Nesrin Cavadzade, Cahit Gök, Nursel Köse ve Sedat Kalkavan yer alıyor.

O.H.A. Oflu Hoca'yı Aramak*

IMDb puanı 8,1 olan, Levent Soyarslan’ın yönettiği komedi türünde bir film. Doğu Karadeniz’i dağ turizmine açmak isteyen işadamı Kaçkar Dağları’nı yerle bir edecek bir inşaat projesini hayata geçirmeye çalışır. Kendisine engel olan kanunlara kılıf uydurulurken, işine yardımcı olacak bir de Karadeniz’in şehir efsanelerini konu alan bir belgesel çekimine sponsor olur. 90’lı yılların “Oflu Hoca” efsanesine ulaşan ekip gittikçe bir belanın içine düşer ve adeta bir harikalar aleminde kendilerini bulurlar. Politik mizah türündeki filmin oyuncu kadrosunda Yaşar Kalyoncu, Adem Yılmaz, Ergun Karamık, Murat Çelik, Tais Farzan, Burak Saraçoğlu, Uğur Akkuş ve Hakan Meriçliler yer alıyor.

O.H.A. Oflu Hoca'yı Aramak

Kim, Hangi Filmi Bu Yıl İzlediği En İyi Film Olarak Seçmiş?

Ali Deniz Şensöz

Yabancı:
1) Mommy
2) 45 Years (45 Yıl)
3) Inherent Vice (Gizli Kusur)

Yerli:
1) Abluka
2) Sarmaşık
3) Nefesim Kesilene Kadar

Ali Ulvi Uyanık

1) Toprağın Tuzu (The Salt of  the Earth)
2) Bay Turner (Mr. Turner)
3) Mad Max: Fury Road

Alin Taşçıyan

Yabancı:
1) Mad Max Fury Road
2) The Look of Silence
3) Leviathan

Yerli:
1) Kuzu
2) Sarmaşık
3) O.H.A. Oflu Hoca'yı Aramak

Alper Turgut

1)Sarmaşık
2)Mad Max: Fury Road
3)Ben Kimim? (Who Am I - Kein System ist sicher)

Burak Göral

Yabancı:
1) Foxcatcher Takımı
2) 45 Yıl
3) Mad Max

Yerli:
1) Sarmaşık
2) Abluka
3) Bulantı

M. Emir Eren

1) Whiplash
2) Mad Max: Fury Road
3) Amy

Murat Özer

1) Toprağın Tuzu (The Salt of the Earth)
2) Turist (Force Majeure)
3) A Most Violent Year

Nil Kural

1) Mad Max: Fury Road
2) Burgonya Dükü (The Duke of Burgundy)
3) 45 Yıl (45 Years)

Şenay Aydemir

1) 45 Yıl
2) Mad Max: Fury Road 
3) Foxcather Takımı

0
71410
2
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage