03 MAYIS, CUMA, 2024

Zilberman’da Yeni Sergi: “Ev başladığın yerdir”

Zilberman, küratörlüğünü Nazlı Yayla’nın üstlendiği “Ev başladığın yerdir” başlıklı sergiyi 20 Temmuz’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Adını T. S. Eliot’ın Dört Kuartet şiirinin bir dizesinden alan “Ev başladığın yerdir” sergisi, Hera Büyüktaşcıyan, Guido Casaretto ve Lucia Tallová’nın yapıtlarını bir araya getiriyor. Ev kavramına dair çok katmanlı anlamları ve yansımayı araştıran sergi, ev ve hikâye anlatıcılığı kavramlarına bellek, kimlik ve ev içinde filizlenen kişisel ve kolektif tarihlerin ilişkisi üzerinden odaklanıyor. Bir kavram olarak ev fiziki varoluşunun ötesine uzanıyor; kimlik, köken, sığınma, aidiyet ve topluluk fikirlerinin özünü temsil ediyor. Dünyada meşgul ettiğimiz yeri kavramak için adeta bir anahtar niteliği görerek ev fikri, varoluşun devamlı olarak değişen ve dönüşen iklimlerinin arasında bir devamlılık hissi sunuyor. Aidiyet ve zamanın geçişine dair karmaşık durumları yansıtan anlatılar örerek sergi, ev ve zaman içindeki dönüşümü bağlamında belleğin kendine has incelikli dünyasını yeniden değerlendiriyor. 

Hepimizin başlangıç noktasıdır ev. Veyahut ‘Ev başladığın yerdir.’
Bazen durum böyledir. Ancak bazense kendimizi, bize zemin sağlayacak bir kara parçası dahi görünürde yokken, olayların tam ortasından başlarken buluruz. Bazen eve dair hikâyenin en sonundan, bazense şanslıysak, her iki ucundan başlayan öyküler dinleriz. Diğer zamanlardaysa hikâyeler anlatılmamış kalıverir ya da her anlatılageldiğinde özüne dair birkaç parçasını yitirir. Ancak istisnasız her seferinde geri dönmeye özlem duyduğumuz evin ta kendisidir-anlatının ya da bir gece yarısının tam ortasında evden başlamayı, gözlerimizi orada açmayı dileriz.”

Künye: Guido Casaretto, Your Well-Traveled Uncle, 2024 (detay - detail)

0
575
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage