08 MAYIS, ÇARŞAMBA, 2024

Yeşim Akdeniz’in “Flanşlı” Sergisi Galerist’te

Yeşim Akdeniz’in “Flanşlı” başlıklı kişisel sergisi, 15 Haziran’a kadar Galerist’te sanatseverlerle buluşuyor.

Yeşim Akdeniz, yirmi yılı aşkın sanat pratiğinde çatışma anlarını, kültürel ve sosyo-politik kavramları teorilerle sağlamlaştırarak, onları temsil eden nesneleri resimsel bir kompozisyon dinamiği yardımıyla ve semiyotik bir teknikle eserlerine yerleştiriyor. Resimlerinden tekstil çalışmalarına, kumaş-silikon-metal yerleştirmelerine kadar çeşitli disiplinlerdeki üretimlerinde, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, sınıfsal ve ırksal farklılıkların üzerinden yaratılan adaletsizlikleri anlatmak için yıllar içinde oluşturduğu kendine özgü nesnelerle kodlanmış simgeleri kullanıyor.

Sergideki yumuşacık, hatları temiz, göze hoş görünen renk tonlarına sahip, dikkatle tasarlanmış veya var olan tasarımları titizlikle mimleyen nesnelerin yer aldığı eserler, ilk bakışta görsel bir uyum sunuyor. Ancak dikkatlice incelendiğinde, bu ahengi bozan bilinçli bir uyumsuzluk hissediliyor. Kullanılan malzemeler aracılığıyla ortaya çıkan keskin ve ironik anlatım izleyeni, o ilk şefkatli histen, dikkati çekmek istediği yaşanan adaletsizliğin gerçekliğine, tekinsiz bir duyguya götürüyor. Yeşim Akdeniz’in sanatsal yaklaşımında ister soyut bir biçimde ister somut, hazır-nesneleri bir araya getirerek, kurgulayarak, yerleştirerek onları ilk anlamlarından tehcir ederek olsun, başka bir anlam vermesi, tuvallerinden kumaş çalışmalarına kadar sürekliliğini koruyor.

Sergi adını, iki ayrı yöne giden boruları, yapıları tutturan tırnaklı ve silindir biçiminde olan bir yapı malzemesi olan flanştan alıyor. Almanca kökenli bu kelimeden türeyen flanşlı, birbirine tutturulmuş anlamında izleyicinin karşısına çıkıyor. Sanatçının eserleri, farklı medyumların bir araya gelerek farklı anlamlar yüklenen, bütüne bakıldığında ise ortak bir anlatı yapısının inşası niteliğini taşıyor. Bu sergide, silikon, kumaş veya metal gibi malzemeler, sanatçının konu edindiği politik, kültürel ve toplumsal sorgulamalar yapıyor. Sergiye Elâ Atakan’ın kaleme aldığı katalog metni eşlik ediyor.

​Künye: 
1. Yeşim Akdeniz, Beyaz Şifre #6, 2024, Silikon, metal, boya, tekstil, ahşap, dikiş, 30x25 cm. Fotoğraf: Barış Özçetin
2. Yeşim Akdeniz, Brown #8, 2024, Silikon, metal, boya, tekstil, ahşap, dikiş, 30x25 cm. Fotoğraf: Barış Özçetin
3. Yeşim Akdeniz, İsimsiz, 2024, Silikon, metal, boya, tekstil, ahşap, dikiş, 111,5 x 90 cm. Fotoğraf: Barış Özçetin

0
481
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage