26 ŞUBAT, CUMA, 2021

Yaşar Kemal Anması: “Masalların Sesi, Doğanın Nefesi”

​Edebiyatımızın büyük ustası Yaşar Kemal, vefatının altıncı yıl dönümünde 28 Şubat Pazar günü, saat 18:00’de Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalından canlı yayımlanacak “Yaşar Kemal’i Anıyoruz: Masalların Sesi, Doğanın Nefesi” başlıklı bir söyleşiyle anılacak.

Faruk Duman ve İnan Çetin’in konuşmacı olarak yer alacağı söyleşide, Yaşar Kemal’in bir yazar olarak doğayla ve masallarla kurduğu ilişkiyi tartışacaklar.

Kemal’in yapıtında doğa, insan kadar önemli bir yer tutar; doğayı, anlattığı yaşantının bir parçası, hikâyesinin sesi, nefesi kılar usta yazar. Onun romanlarında sesi doğa kadar gür çıkan bir başka unsur da söylenceler, masallardır. Bazen halk söylencelerini yeniden yorumlar. Başka zaman, çocukluğunun masallarının düşlerinde bıraktığı renklerden yepyeni, büyüleyici bir atmosfer yaratır. İnan Çetin ve Faruk Duman, Yaşar Kemal’in doğa ve söylencelerle kurduğu bu dolaysız ilişkiden günümüze uzanan zincirin önemli birer halkası. Böylesi bir ilişki, Çetin’in özellikle Kureyş’in Kurtları adlı öykü kitabında, Duman’ın kısa bir süre önce ikinci kitabı yayımlanan Sus Barbatus! romanında hayli belirgin. İki yazar Yaşar Kemal’in kendileri üzerindeki etkisinden ve birbirlerinin metinleriyle Yaşar Kemal’in yapıtları arasında gördükleri akrabalıktan bahsedecekler.

​“Yaşar Kemal’i Anıyoruz: Masalların Sesi, Doğanın Nefesi” söyleşisi herkesin katılımına açık ve ücretsiz olacak. Söyleşiyi Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalından takip edebilirsiniz. 

0
1824
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle