30 TEMMUZ, CUMA, 2021

Unutulmaz Aşkların Yazarı Güzide Sabri’den Unutulmayacak Romanlar

Güzide Sabri’nin karasevda romanı denince ilk akla gelen eseri Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi ve yazarın bu kitaptan 18 yıl sonra devam kitabı olarak yazdığı Nedret, yenilenmiş baskılarıyla bir kez daha Can Yayınları’ndan yayımlandı.

Güzide Sabri’nin iki defa filme alınmış kült romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi, sonraki yıllarda yazılmış birçok aşk romanını da etkilemiş, öncü bir eser olarak görülmekte. Güzide Sabri’nin Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’nin devamı olarak, ondan 18 yıl sonra yazdığı Nedret isimli romanı ilk kitabın talihsiz kahramanı Fikret’in kızı olan Nedret’in hikâyesine odaklanıyor. Kitapta yüzünü bile hatırlamadığı annesinden kalan notlarla ve mazide kalmış hikâyenin kahramanı insanların hayatına girmesiyle geçmişin puslu perdesini aralamaya çalışan Nedret, kendini annesininkine hiç de uzak olmayan yeni bir aşk hikâyesinin ortasında buluyor.

Ah, ben bu zaafı onların yanında neden göstermiştim? Şimdi ne kadar utanıyorum! Ne söyleyeceğimi şaşırmıştım. Bunu ancak yine metanetimle tamir edebileceğimi düşündüm. Bu anda her şeyden, hatta kendimden bile iğreniyordum. Artık beyhude yorgunluk, bu faydasız didişmeden bıktım... Gözlerimden akan yaşlar, ruhumda yanan ateşle kurumuştu.

Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi

Nedret burada birkaç defa kendi duygularına daldı. Kalbinin derin bir köşesinde, kendisine gizli gizli gülümseyen, ümide benzer bir şey vardı. Tekmil varlığını, ince ipek bir ağın cazibesi sarıyor, bunun düğümlerini ezelî bir kudretin yardımıyla bağlıyordu. Şu dakikada öksüzlük ve kimsesizlik eleminden daha acı bir mahrumiyet ıstırabı hisseden Nedret tahammülü kıran bir ruh mücadelesi içinde çırpınıyordu. Gözlerinde süzgün bir yeis vardı. Genç ve güzel çehresinin ince hatları üzerinde, geçen günlerin, ölmüş kurumuş hayallerinin gamlı ve solgun gölgeleri dolaşıyordu.

Nedret

0
1136
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage