29 EKİM, CUMA, 2021

Türkiye İş Bankası Müzesi’nden “Bir Asrın Ardından” Sergisi

Türkiye İş Bankası Müzesi, Milli Mücadele destanını yeniden hafızalarda canlandıracak “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisini ziyaretçilerle buluşturdu.

Sergi, harp sahalarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita ve benzeri objeler ile çok sayıda fotoğraf ve filmin yanı sıra binden fazla parçadan oluşuyor. Kurtuluş Savaşı cephelerine daha yakından bakan sergi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bağımsızlık mücadelesinin kahramanları da anılıyor. Sergi kapsamında, İstiklal Madalyası mirasçılarına aile büyüklerinin madalyalarının yanı sıra fotoğraf, belge, obje gibi yadigârların ödünç verilmesi için bir çağrı yapıldı. Büyük ilgi gören çağrı sonucunda aileler, koleksiyonerler ve müzeler tarafından ödünç verilen 250’yi aşkın madalyanın yanı sıra 600’e yakın yadigâr, müzede özel bir alanda ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. Ödünç verilen madalyalar arasında İsmet İnönü ile İş Bankası’nın Kurucu Genel Müdürü Celal Bayar’ın İstiklal Madalyaları da yer alıyor. Müzeye İstiklal Madalyası’nın yanı sıra orijinal madalya beratları, fotoğraflar, kimlik kartları, anı defterleri ve kılıç, kama gibi muharebe eşyaları da sergilenmek üzere teslim edildi. Sergi hazırlık sürecinde madalya sahiplerinden Özden Engin dedesinden, Muammer Eryılmaz ise babasından kendisine miras kalan İstiklal Madalyası’nı Türkiye İş Bankası Müzesi’ne bağışlamaya karar verdi. Türkiye İş Bankası Müzesi’ne dört madalya da kalıcı olarak emanet edildi.

Serginin küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar yaparken ve sergi danışmanları Prof. Dr. Mesut Uyar ile Dr. Selim Erdoğan oldu. İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, sergi hakkında “Büyük Zafer’e giden yolda önemli kilometre taşlarını çarpıcı bir şekilde ortaya koyan bir sergiyi daha ziyarete açmaktan gurur duyuyoruz. Herkesin hafızasında Milli Mücadele’nin, bu ülkenin nasıl büyük fedakârlıklarla ve zorluklarla kurulduğunun yeniden canlanacağına inanıyorum. Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanlarını anmamıza vesile olan, aile yadigârlarını büyük bir teveccüh göstererek Müzemize ödünç veren tüm aile fertlerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Eminönü’nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan sergi, bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. 28-30 Ekim tarihlerine özel olarak ziyaret saatleri 19.30’a kadar uzatılan müze pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

0
3580
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage