18 ŞUBAT, SALI, 2020

Türk Canavarları Sözlüğü

Ahmet Burak Turan’ın ayrıntılı araştırması sonucu ortaya çıkardığı çalışması Türk Canavarları Sözlüğü – Şamanist Söylencelerde Canavarlar ve Şeytani Ruhlar, Aslı Ekim’in çizimleri ile Gerekli Kitaplar tarafından yayımlandı.

Turan, sözlükteki maddeleri yüzlerce kaynağı tarayarak; Anadolu’nun, Balkanlar’ın ve Kafkasya’nın birçok bölgesini dolaşarak yazdı. Kitapta, bugün bile hâlâ halk tarafından varlıklarına inanılan, evlerin karanlık odalarında fısıltıyla anlatılan, çocuklara korku salan birçok “canavar”ın kökenleri yer alıyor. Turan, bu yaratıkların dış görünüşleri hakkındaki tasvirler, onlardan nasıl korunmamız gerektiğine dair öneriler sunuyor.

“Bu kitapta, mitolojik bilgi alanının, kötü ruhlarla ilgili olan kısmıyla karşılaşacaksınız. Neler yok ki? İnsana hastalık getiren kötü ruhlardan, halüsinasyon gördüren varlıklara kadar her şey. İnsanın gelecekle ilgili yaptığı kötü tahminlerden, tabiat olaylarına kadar her şey bir kötü ruha bağlanarak açıklanmış. Aslında tabiat bilgisi, soyutlama yapılarak, tabiatı yöneten ruhlar üzerinden anlatılmaya çalışılmış.” Prof. Dr. Muharrem Kaya

0
4868
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage