25 KASIM, PERŞEMBE, 2021

Turhan Selçuk Seçkisi “İnsan Denen Garip Hayvan” ile Tamamlandı

Turhan Selçuk'un yıllar içinde çeşitli yayınlarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerinin ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme çalışmasıyla derlendiği ve Desen Yayınları tarafından yayımlanan üç ciltlik “Turhan Selçuk Seçkisi” İnsan Denen Garip Hayvan kitabı ile tamamlandı.

Seçkinin son kitabı İnsan Denen Garip Hayvan, Selçuk'un 1951-2001 yılları arasında Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 86 karikatürünü bir araya getiriyor.

İnsan Denen Garip Hayvan'da, gelmiş geçmiş en “yırtıcı” canlının kendini “daha insan” yapma çabasını çizgilere döken Turhan Selçuk, insan doğasının açgözlü ve şiddete meyilli yapısını incelikle hicvediyor. Kitaptaki seçki kadın-erkek ilişkilerindeki yozlaşmadan kültürün metalaşması ve sanatta yabancılaşmaya, bilim ve teknolojideki gelişmelerin toplumdaki yansımalarından sporun ve özellikle de futbolun siyasetle kesişmesine kadar, insana dair hemen her konuya eğiliyor. Seçki ayrıca plansız göçün körüklediği çarpık kentleşme, doğanın altüst olan dengesi, insanın uzayla imtihanı gibi meseleleri de gündeme alarak elli yıllık dünya düzeninde gerçekte çok az şeyin değiştiğini açığa vuruyor.

0
984
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage