30 EKİM, CUMA, 2020

Susan Sontag’a Yakından Bakmak

Jerome Boyd Maunsell’in Sontag’ın hayatını ve çalışmalarını etraflıca inceleyerek hazırladığı biyografi kitabı Susan Sontag, Songül Bakar’ın çevirisiyle, Runik Kitap’tan çıktı.

Maunsell, Sontag’ın on yedi yaşında Philip Rieff’le yaptığı evliliğe, oğlu David’in doğumuna ve yakın ilişkilerine değiniyor, Chicago, Oxford, Sorbonne ve Harvard’daki akademik kariyerinin izini sürüyor. Akabinde Sontag’ın New York’taki edebiyat hayatından 1970’lerin ortasında konan kanser teşhisine, 1980 ve 90’larda romancı ve eleştirmen olarak mucizevi yeniden doğuşuna ve çeşitli siyasi meselelerdeki angajmanlarına kadar ele aldıklarıyla bu biyografi, Sontag’ın entelektüel ve kişisel gelişimini ilişkisel biçimde gözler önüne sererek 20. yüzyılın bu ayrıksı figürünün hikâyesini anlatıyor.

“Yeniden keşif özgürleşme getirir ama büyük bir bedeli de vardır. Sontag yazı yaşamı kadar kişisel yaşamında da sıfırdan başlamanın ne anlama geldiğini öğrenmiştir… hayatı boyunca yeniden başlama sanatını icra etmiş, alışkanlığa dönene kadar kendini defalarca toparlamıştır. Zayıflığını, gücü neredeyse bir zayıflık hâline gelene dek tekrar tekrar güce dönüştürmüştür.”

0
3702
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage