09 MAYIS, PAZARTESİ, 2022

Sinematek/Sinema Evi’nin Yeni Programı Başlıyor

Sinematek/Sinema Evi, yeni programı kapsamında usta sinemacı Pier Paolo Pasolini’nin filmlerinden oluşan Pasolini Toplu Gösterimi seçkisi ile KINO 2022 kapsamında Alman sinemasının son bir yıl içinde öne çıkan ödüllü filmlerinin yer aldığı bir seçkiyi 10 Mayıs - 3 Temmuz tarihleri arasında seyirciyle buluşturacak.

Sinematek/Sinema Evi Pasolini’nin 100. yaşını 17 Mayıs - 3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek 14 filminden oluşan bir toplu gösterim ve 20 Mayıs - 12 Ağustos tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak Kapadokya’da çektiği filmi Medea’nın set fotoğraflarından oluşan “Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları” sergisi ile kutluyor. Sinematek/Sinema Evi’nin İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiği program kapsamında Pasolini’ye ait 14 filmin yanı sıra, Abel Ferrara’nın 2014 tarihli biyografik filmi Pasolini de izleyicilerle buluşacak. Pasolini Toplu Gösterimi kapsamında usta sinemacıyı daha iyi tanımayı ve sineması üzerine ufuk açıcı tartışmalara alan açmayı hedefleyen konuşmalar, söyleşiler ve paneller de gerçekleştirilecek.

Medea (1969) filminin, Mario Tursi tarafından çekilmiş olan Enrico Appetito Arşivi’ne ait set fotoğraflarından oluşan “Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları” sergisi, Pasolini'nin Kapadokya'nın kayalık manzaralarına bakışını, yönetmenin görsel tercihlerini ve üslubunu izleyiciyle buluşturuyor. Tiziana Appetito, Flaminia Agnusdei ve Rosa Valentina Raffaele’nin küratörlüğünü üstlendiği sergide renklerin dikkat dağıtıcı niteliği göz önünde tutularak siyah beyazın tercih edilmiş olması, Pasolini’nin yakın plana, doğal ışığa ve doğaçlamaya dayalı çalışma anlayışıyla örtüşüyor. Sergi, 20 Mayıs - 12 Ağustos tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi’nin sergi salonunda ücretsiz olarak görülebilir.

Sinematek/Sinema Evi’nin yeni programında yer alan KINO 2022: Alman Filmleri Türkiye’de seçkisinde Alman sinemasının son bir yıl içerisinde öne çıkan, ödüllü filmler yer alıyor. KINO 2022 seçkisi 10 Mayıs’ta Son İnfaz (Nahschuss) filminin gösterimiyle başlayacak. Doğu Almanya’da gerçekleşen son idam cezasının hikâyesini konu alan filmin gösterimine yönetmeni Franziska Stünkel de katılacak. Seçki kapsamında ayrıca Kıymetli Ivie (Ivie wie Ivie), Her Şey Değişecek (Everything Will Change), Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush), Hayır (), Wannsee Konferansı (Die Wannseekonferenz), Sevgili Thomas (Lieber Thomas) ve Manşetlerin Arkası (Hinter den Schlagzeilen) filmleri gösterilecek. Sinematek/Sinema Evi’nin Goethe-Institut ve German Films ortaklığıyla hayata geçirdiği seçki, 10 - 15 Mayıs tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi’nde izleyiciyle buluşacak.

Sinematek/Sinema Evi, bu yıl ilkini hayata geçireceği Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları’nda alanında uzman sinema endüstrisi profesyonelleri katılımcılarla paneller, söyleşiler ve atölyeler ile bir araya getiriyor. 3, 4 ve 5 Haziran’da gerçekleşecek Sinematek Günleri, sektörde aktif çalışan veya sektöre girmek isteyen sinemaseverlerle profesyonelleri buluşturmayı ve ulusal sinemacılara ağ kurma ortamı sağlamayı amaçlıyor. Sinema Adası’nın organizatörlüğünde hazırlanan etkinlik, film yapımında fikrin ortaya çıkışından filmin son hâlini alışına dek gelişen tüm süreçleri kapsamayı hedefliyor.

Ayrıca Sinematek/Sinema Evi’nin Türkiye sineması için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturma hedefi doğrultusunda FilmKoop iş birliği ile gerçekleştirdiği Bağımsız Türkiye Sineması gösterimleri mayıs ve haziran aylarında da yine pazar günleri saat 18.30’da Onat Kutlar Sinema Salonu’nda devam ediyor.

​Sinematek/Sinema Evi’nde gerçekleşecek tüm etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
2784
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage