28 MAYIS, CUMA, 2021

Simbart Projects Çukurcuma’da Yeni Sergi “Artık Hafıza / Residual Recollection”

Tuğçe Diri, Aras Seddigh ve Rabia Seyhan’ın işlerinin yer aldığı “Artık Hafıza / Residual Recollection” başlıklı grup sergisi 17 Temmuz’a kadar Simbart Projects Çukurcuma’da sanatseverlerle buluşuyor.

“Artık Hafıza / Residual Recollection” başlıklı sergide sanatçıların desen merkezli son dönem üretimleri yer alıyor. Eserlerde bulunan mimari kesitler, dokular ya da semboller aracılığıyla bilinçaltından taşarak kurgusalı gerçekle bir araya getiren melez imgeler, yeni anlam katmanları oluşturuyor. Geçmişte yaşanan, görülen, öğrenilen, deneyimlenen veya unutulduğu sanılan bazı detayların yeniden canlandırılmasıyla elde edilen görüntüler sergi bağlamında hafızada “arta kalanlar” olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. Edinilen bilgiler ve bilinçli olarak kaydedilen görüntüler arasında uçuşan imgeler, desen pratiğinde somut hâle geliyor.

Tuğçe Diri, hatırladığı tarihi mekânlardan kesitleri ritüelistik bir çizim pratiğiyle canlandırdığı eserleriyle geçmişte görülmüş, deneyimlenmiş ve algıda seçilmiş olan çeşitli formlarla sembolleri yeni bir kurgu içine sokarak günümüze taşıyor. Tezhip, hat, bezeme gibi geleneksel el sanatlarından esinlenen Diri, geleneği ve tarihi mekânları bir tür kimlik ve köken sorunsalı olarak ele alıyor.

Organize hâlden dağınık bir duruma geçişin simgesi olan harabe yapılar ve yıkıntılardan esinlenen Rabia Seyhan, yıkımı yaratıcı bir süreç olarak ele alıyor. Bu yapılardan yola çıkılarak oluşturduğu desenlerdeki üretim pratiği ise kavramın kendisinin aksine ayrı ayrı parçalardan oluşan yapıyı yeniden inşa ediyor.

​Aras Seddigh’in pandemi döneminin başlarında gerçekleştirdiği Yeniden Canlandırmak adlı serisi zamansızlık, mekânsızlık, dil ve kimlik arayışı gibi konuları, organik ve inorganik arasındaki geçişlerle ele alıyor. Kullandığı kâğıdı da kâğıt üzerine yerleşen malzemeleri de yüzeydeki etkilerine göre seçen sanatçının dünyasında keskin hatlar veya çizgiler farklı bir zamanın ve gerçekliğin sınırını, uçucu renkler veya yumuşak lekeler ise kurgunun sınırsızlığını imgeliyor.


“Artık Hafıza / Residual Recollection” başlıklı grup sergisi 17 Temmuz’a kadar Simbart Projects Çukurcuma’da ziyaret edilebilir.

0
1855
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage