11 EKİM, PAZARTESİ, 2021

Sefa Kaplan’dan “Ahmet Hamdi Tanpınar Sözlüğü”

Sefa Kaplan’ın A’dan Z’ye Tanpınar’ı anlattığı, Tanpınar’a dair çok bilinen ve az bilinen hususlara yeni bir pencereden baktığı çalışması Ahmet Hamdi Tanpınar Sözlüğü, Holden Kitap’tan çıktı.

Kaplan, geçtiğimiz aylarda yayımlanan Oğuz Atay Sözlüğü’nden sonra bu kez Ahmet Hamdi Tanpınar Sözlüğü ile okurla buluştu. Kaplan, Tanpınar’ın portresini çizerken sanatçıyı döneminden bağımsız düşünmüyor, herkesin bildiği mevzuları sıralama kolaylığına kaçmıyor. Kimi zaman ona yazdığı, kimi zaman ise onun ağzından yazdığı mektuplarla sözlüğü zenginleştiriyor. Onun eksikliklerini, kusurlarını yani insani yönlerini de gözler önüne seriyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarını, ülkenin siyasi çalkantılarını, edebiyat ortamını ele almayı ihmal etmiyor. Onun çocukluğunda yaşadığı travmalarla; gençliğinde ve hatta yaşlılığında yaşadığı travmalar arasındaki bağlantıları da çözümlüyor.

​Sefa Kaplan bizlere yalnızca hakiki Ahmet Hamdi Tanpınar’ı göstermeye çalışıyor. “Acı çeken, gülen, sevinen, kıskanan, kızan, seven, öfkelenen, yazan, yazdıklarını kimi zaman beğenen kimi zaman beğenmeyen, dişleri erken yaşta döküldüğü için kendini leyleğe benzeten” bir Tanpınar anlatıyor.

0
1395
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage