22 KASIM, PAZARTESİ, 2021

Seçil Büyükkan ve Rugül Serbest’in Yeni Sergileri Mixer’de

Mixer, Seçil Büyükkan’ın “Kendime Doğru Bir Adım” başlıklı sergisini proje odasında ve Rugül Serbest’in "Kendimin Ormanında” başlıklı sergisini ana galeri mekânında 27 Kasım 2021 - 8 Ocak 2022 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.

Resimleri aracılığıyla benliğini, bedenini ve özellikle kendi iç dünyasını “bir başkasının” kimliğine bürünerek yeniden deneyimlemenin yollarını arayan Rugül Serbest, tuvallerinde yeni bir dünya olasılığını arıyor. Sergide sanatçının tuvallerinin yanı sıra desen çalışmaları da yer alıyor. Sergi sanatçının uzun süredir resmettiği iç mekânlardan tamamen sıyrılarak dış dünyada kendine bir yer arama hikâyesini ele alıyor. Rugül Serbest bu durumu şu sözlerle anlatıyor: “Dünyada-olmanın ne demek olduğunu sorguluyorum. Dünya bir yer veya bir mekân değildir. ‘Doğa içeridedir’ der Cezanne. Ben ne kadar bu dünyanın içindeysem dünya da bir o kadar benim içimde, soluduğum nefestedir.” İzleyiciyi kendi yarattığı dünyasına davet eden Serbest’in kendi iç dünyasında açtığı pencereden çıkıp düşlediği evren içerisinde su, toprak, ağaçlar ve çiçekler ile bezenmiş görüntüler manzaralar kimi zaman yeniden doğan kimi zaman da kendi ölümlü gerçekliği ile beraber yaşayan apaçık ve yalın bir üslupta manzaralara dönüşüyor.

Seçil Büyükkan’ın “Kendime Doğru Bir Adım” başlıklı sergisinde çeşitli özgün baskı tekniklerinden hareketle oluşturduğu çalışmaları yer alıyor. Sanatçının uzun süredir çalışmalarına odak olan doğu felsefesi ve doğa ilişkisi bu sergide kutsal ağaçlar konusu ile derinleşiyor. Sanatçı kutsallık kavramını sorgulama ediminden yola çıkarak bir varlığa bir nesneye kutsallık yüklenmesini durumunu ağaç metaforu üzerinden ele alıyor. Büyükkan’ın metafordan yola çıkarak oluşturduğu kutsal ağaçlar serisi kumaş ve kâğıt üzerine linol baskılar ile bir mekân yaratarak izleyiciyi yeni bir sorgulama alanına davet ediyor. Birçok toplum tarafından kutsal kabul edilen ağaçların izini süren Büyükkan, kendi zihninde onlara yeni bir oluşum imkânı yaratıyor ve bunu baskıları aracılığıyla izleyiciye sunuyor.

​Seçil Büyükkan’ın “Kendime Doğru Bir Adım” başlıklı sergisi ve Rugül Serbest’in Kendimin Ormanında” başlıklı sergisi 27 Kasım 2021 - 8 Ocak 2022 tarihleri arasında Mixer’de ziyaret edilebilir.

Künye:
1. Rugül Serbest, dünyanın soluğu the breath of the world, tuval üzerine yağlıboya oil on canvas, 60 x70 cm, 2021
2. Rugül Serbest, bilinmeyen toprak II terra incognita II, tuval üzerine yağlıboya oil on canvas, 120x160 cm, 2020
3. Rugül Serbest, salyangozun bakışı snail's look, tuval üzerine yağlıboya oil on canvas,  60x70 cm,  2021
​4. Seçil Büyükkan, kendime doğru bir adım I, keten kumaş üzerine linol baskı, 41x51 cm, 2021

0
5371
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage