24 NİSAN, CUMARTESİ, 2021

Şebnem İşigüzel’den “İstanbullu Amazonlar 1809”

Şebnem İşigüzel’in erkekler üzerinden anlatılan tarihi ters yüz eden, edebiyata farklı bir pencereden bakan, isyankâr ve oyunbaz yeni romanı İstanbullu Amazonlar 1809, İletişim Yayınları’ndan çıktı.

İstanbullu Amazonlar 1809, gizli kapaklı mektupların, günlüklerin, vakanüvis notlarının satır aralarında gezinirken muhayyilesinin sınırlarını zorluyor. Osmanlı, bir kadın sultanı tahta çıkardı mı? Taht bahtına erişen ilk ve son kadın sultan tarihten nasıl silindi? İmparatorluğun başında kalmasına müsaade edilseydi kadınlığın bu topraklardaki kaderi değişir miydi?... Kendinden efsunlu bir anlatıcı, kafasındaki bu deli soruların peşinden gidiyor, derin bir ispata girişiyor.

“Müneccimbaşı her bebekte haremin kapısında beklerdi. Eğer bebek erkek ise hemen yıldız haritasına bakılır, kehanette bulunulurdu. Bebeğin kız olduğu öğrenildiğinde bunu yapmak gereksiz görülürdü. Zira kızların tahta çıkma olasılığı yoktu. Ancak o gece müneccimbaşı yıldızlarına bakılacak kadar başka bir kadın sultanın dünyaya geldiğini biliyordu.”

​Görsel künye: Antoine Ignace Melling, “Vue général du Bosphore, rise de la montagne du Géant”, 1819

0
2560
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage