14 EKİM, PERŞEMBE, 2021

Sakıp Sabancı Müzesi’nden Erişilebilir Bir Sergi “Dün Bugün İstanbul”

Sabancı Holding desteğiyle düzenlenen ve fotoğraf sanatçısı Murat Germen ile 22 genç sanatçının gözünden İstanbul’a dair bir durum tespitinde bulunan “Dün Bugün İstanbul” sergisi 28 Kasım’a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Görme ve işitme engelli bireylerin erişilebilir bir içerikle gezebildiği sergide, fiziksel engelli ziyaretçiler de rampa ve asansörleri kullanarak sergi alanlarına ulaşabiliyor. 

Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar Programı’na seçilen sosyal girişimlerden biri olan Erişilebilir Her Şey iş birliği ve Sabancı Vakfı desteğiyle gerçekleştirilen “Dün Bugün İstanbul” sergisi, görme ve işitme engelli bireylerin yanı sıra fiziksel engelliler için de engelleri ortadan kaldırıyor. Sergide görme ve işitme engelli bireyler için tüm bilgi panoları işaret diline çevrildi; video, yerleştirme ve görseller için sesli betimleme kayıtları gerçekleştirdi. Ayrıca sergi alanı ve rotasının sesli betimlemeleri hazırlandı ve ziyaretçilerin QR kodu kullanarak ulaşabilecekleri tüm içeriklerle sergi erişebilir hâle getirildi.

Özel gereksinimli bireylerin hayata eşit ve bağımsız katılımı için erişilebilirlik danışmanlığı sağlayan bir sosyal girişim olan Erişilebilir Her Şey yöneticileri, doğru iletişim ve davranış yöntemlerini anlatmak için Sakıp Sabancı Müzesi’nde görev alan tüm saha ekibine özel bir eğitim verdi. Bu eğitimde farklı engel gruplarına sahip kişileri karşılama, eşlik, yönlendirme ve acil durum süreçleri hakkında bilgi verildi.

Sergide Murat Germen’le birlikte Ahu Akgün, Aslı Narin, Begüm Yamanlar, Beril Ece Güler, Burak Dikilitaş, Canan Erbil, Cemre Yeşil Gönenli, Deniz Ezgi Sürek, Didem Erbaş, Ege Kanar, Eren Sulamacı, Eser Epözdemir, Korhan Karaoysal, Mekânda Adalet Derneği, Neslihan Koyuncu Bali, Nora Bryne, Onur Özen, Örsan Karakuş, Serkan Taycan, Sıla Ünlü İntepe, Sinan Tuncay ve Zeynep Kaynar’ın eserleri yer alıyor.

Sergide yer alan sanatçıların İstanbul’un dünü ve bugününü düşündükleri, kente dair bir durum tespiti yaptıkları sergi, izleyiciyi İstanbul’un geleceğini üzerine düşünmeye yönlendiriyor. Mekâna özel hazırlanan eserler, çevre, hayvan popülasyonu, kentsel dönüşüm, toplumsal yaşam, tarihi mekânlar, su kaynakları, ulaşım ve ütopya / distopya kavramlarının da aralarında bulunduğu temalar ışığında, kent dinamiklerine dair yorumlar içeriyor. 

​“Dün Bugün İstanbul” sergisini 28 Kasım’a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

0
1908
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage