
Pelin Kilimci’nin “Tanımsız Varoluşlar” başlıklı kişisel sergisi 12 - 27 Ocak tarihleri arasında 42 Maslak’ta yer alan Artopol Art Gallery’de sanatseverlerle buluşacak.
Küratörlüğünü Dilara Orhan’ın üstlendiği “Tanımsız Varoluşlar” sergisi, izleyiciye özgün bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. Pelin Kilimci’nin biyomorfik, amorf formlara dönüşen seramik ve cam heykelleri; sanatçının içgüdüsel olarak objeleri tamamen tanımsız ve kimliksiz tutarak, öncelikle izleyicinin esere anlam ve isim vermesini hedefliyor.
Sanatçı insanların kendilerini dünyada bulunma biçimlerine odaklanırken bireyin özgür iradesi, seçimi ve kişisel sorumluluğuna yöneliyor. İçsel varoluşun boşluğunun idrak edilmesi nesneleri ve görüntüleri zihnin görünümleri olarak gerçekleştiriyor. Sergi, izleyiciyi “saf bilinç durumu” ile buluşturuyor.
“İnsanlık, tarih boyunca etrafındaki canlı-cansız bütün varlıkları tanımlamaya meyilli olmuştur. Örneğin biri ile tanıştığımızda genellikle ilk gelen soru isminiz ve nereli olduğunuzdur. Hatta bir bölgeye yeni bir ırk göç ettiğinde orada yaşayan toplum karşısındaki insanı yabancılaştığı için korku ve genellikle tepkisel bir içgüdü ile karşılar. Bizlerle yaşayan köpek-kedi gibi(evcil) canlılar bile bizim iç huzurumuz ve kendi tanımlama dürtümüzden dolayı isim almış ve sahiplenilmiştir.
Şu anda günümüzde örneğin dijital ve four-D ye olan ilgi de aslında insanların yeni dünyalara yeni varoluşlara ait olmaya olan meyillerindendir. Sanatçı, bunun tam tersi olarak varoluşumuzu objeleştirerek daha somut, daha aidiyet duygusu vurgulayan bir anlayışa dikkat çekmek istemiştir.”