28 EKİM, ÇARŞAMBA, 2020

Ortak Yapım’ın Türkiye Tiyatrosuna Kazandıracağı 10 Yeni Eser Belirlendi

Tiyatro alanında yeni oyun üretimine destek sağlamak amacıyla Haziran ayında Ortak Yapım projesi için bir araya gelen BKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM’nin proje kapsamında seçtikleri 10 oyun açıklandı.

Ön Değerlendirme Kurulu ile Tiyatro Sanatçısı Demet Akbağ, Zorlu PSM Programlama Yöneticisi Duygu Bayram, Tiyatro Sanatçısı Mert Fırat, Dramaturg Beliz Güçbilmez, Tiyatro Eleştirmeni, Akademisyen, Yazar Dikmen Gürün, ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, Tiyatro Sanatçısı Tilbe Saran ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz’dan oluşan Seçici Kurul, açık çağrıya gelen 786 proje başvurusu arasından, Ortak Yapım projesi kapsamında desteklenecek oyunlara oy çokluğuyla karar verdiler. Proje kapsamında Ceyda Aşar’ın Oysa, Maviydi Gök Bu Sabah, Gökhan Erarslan’ın Nuh'un Gemisini Aramak, Şamil Yılmaz’ın Haset, Ülkü Oktay’ın Fikri'nin Vişne Bahçesi ve Zeynep Kaçar’ın Şirket isimli oyunları desteğe değer görüldü.

Seçilen beş oyuna ek olarak, Seçici Kurul tarafından belirlenen beş oyun yazarı da proje kapsamında sahnelenecek oyunlarının yazımını tamamladı. Ortak Yapım projesi için Ahmet Sami Özbudak Şimdi Gerçek Bir Şey isimli oyunu, Ceren Ercan Beni Sakın Yumruklardan isimli oyunu, Ebru Nihan Celkan Bir İhtimal Daha Var isimli oyunu, Firuze Engin Kusursuz Çiftin Harikulade Serüvenleri isimli oyunu ve Yeşim Özsoy Kum Zambakları ve Mümkün Dünyalar isimli oyunu kaleme aldı.

Proje kapsamında BKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM tarafından sahiplenilecek oyunlar da şu şekilde belirlendi. BKM, Ahmet Sami Özbudak’ın Şimdi Gerçek Bir Şey ve Zeynep Kaçar’ın Şirket oyunlarının; DasDas, Ebru Nihan Celkan’ın Bir İhtimal Daha Var ve Ceyda Aşar’ın Oysa, Maviydi Gök Bu Sabah oyunlarının; ENKA Sanat Firuze Engin’in Kusursuz Çiftin Harikulade Serüvenleri ve Gökhan Erarslan’ın Nuh'un Gemisini Aramak oyunlarının; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Ceren Ercan’ın Beni Sakın Yumruklardan ve Şamil Yılmaz’ın Haset oyunlarının ve Zorlu PSM Yeşim Özsoy’un Kum Zambakları ve Mümkün Dünyalar ve Ülkü Oktay’ın Fikri'nin Vişne Bahçesi oyunlarının yapımcılığını üstlenecek.

Oyunları sahneleyecek yönetmen ve oyuncu/topluluklar, yapımcılığı üstlenen kurum tarafından seçilecek. Oyunun prömiyeri de 2021 yılı içinde yapımcılığı üstlenen kurum tarafından belirlenen bir sahnede yapılacak. Ortak Yapım projesi kapsamında her kurumun ikişer oyunun yapımcılığını üstleneceği 10 yeni yapımdan beşinin yazarı projenin seçici kurulu tarafından belirlenmiş, kalan beş metin için ise açık çağrı yapılmıştı. Bir aylık çağrı süresince ise açık çağrıya 786 proje başvurmuştu. 

0
2393
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage