13 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2022

Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler “Ve Şimdi İyi Haberler” Sergisiyle Pera Müzesi’nde

Pera Müzesi, Annette ve Peter Nobel’in “Basın Sanatı” (Press Art) adını verdikleri koleksiyondan oluşturulan “Ve Şimdi İyi Haberler” başlıklı sergiyi 7 Ağustos tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

164 sanatçının resim, fotoğraf, kolaj, yerleştirme, video gibi farklı medyumlarda ürettiği 300’e yakın eseri bir araya getiren sergi, matbaanın icadıyla birlikte 18. yüzyıl sonlarında düzenli gazetecilik faaliyetinin oluşması, 19. yüzyılda resimli dergilerin basılmasından yola çıkarak kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloğa odaklanıyor. Küratörlüğünü Christoph Doswald’ın üstlendiği sergi; Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli sanatçıların “Basın Sanatı” olarak tanımlanan 300’e yakın eseri yer alıyor. 19. yüzyıldan günümüze, medya tarihinde son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini izleyiciye sunan sergi, geçtiğimiz 20 yılda yaşanan büyük değişimlere ve bu değişimlerin medya sanatındaki etkilerine ilişkin de önemli ipuçları veriyor. Sergi düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkıyor, metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisini ele alıyor.

 “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisini küratöryel zemini Jean Baudrillard’ın İmgenin Şiddeti, İmgeye Uygulanan Şiddet, Dorothea Strauss’un Daha Çok Işık! Resimleri Okumak, Felix Uhlmann ve Cristina Bognuda’nın Sanat Özgürlüğü ve Sanatın Teşvikine İlişkin On Tez makalelerinden yola çıkılarak oluşturuldu. Serginin kataloğunda eser görsellerinin yanı sıra bu metinler de yer alıyor. Ayrıca sergiye sergi ile aynı adı taşıyan bir gazete eşlik ediyor. Gazetede Ahu Antmen’in Elektrik çarpar!.. McLuhan’ın mesajı ve akla gelen birtakım düşünceler, Süreyyya Evren’in Müphem Jest: Metin, Esra Özdoğan’ın Dünya Bir Resim: Gerçekliğe Yeni Bir Erişim Olarak Fotoğraf Algısı, Ece Temelkuran’ın “İlginç zamanlar” kimin evi?, Evren Savcı’nın Şu Kültür Dediğimiz… ve Erkan Saka’nın Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem başlıklı yazıları yer alıyor.

Sergi ve katalog tasarımını PATTU’nun üstlendiği “Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler” sergisini, 7 Ağustos tarihine kadar Pera Müzesi’nde görebilirsiniz.

Künye:
1. Eric Bachmann, Zürih Tren İstasyonu, Bahnhofplatz, Zürich, 1966, Kâğıt üzerine lambda baskı, 1/6 (baskı: 2015) 34 x 52 cm ©Sanatçı
2. Allen Ruppersberg, Gelecek Bir Duvar Resmi İçin Notlar (Agnes Martin) Notes For a Future Mural (Agnes Martin), 2020 Kâğıt üzerine kolaj (kâğıt, boya) 58,4 x 76,2 cm ©Sanatçı | The artist & Mai 36 Galerie, Zurich
3. Dennis Hopper, Harlem (Daily News), 1962, Kâğıt üzerine gümüş jelatin baskı 40 x 60,3 cm ©Sanatçı | The artist & Dennis Hopper Art Trust
4. Trevor Guthrie, Fox Haber (Amigo Savaşı), 2007 Kâğıt üzerine karakalem 110 x 100 cm ©Sanatçı
​5. Charlie White, Genç İdol #1 (Kız Çalışmaları’ndan) Teen Idol #1 (From The Girl Studies), 2008 Kâğıt üzerine c-print 45,5 x 36,5 cm ©Sanatçı | The artist & Loock Galerie

0
2087
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage