12 MAYIS, PERŞEMBE, 2022

Nilo’nun Yeni Sergisi “Güncem” Hüsrev Kethüda Hamamı’nda

Sanatçı Nilo’nun daha önce sergilenmiş eserlerini yeniden yorumlayarak farklı kompozisyonlarla sunduğu “Güncem” başlıklı kişisel sergisi 16 - 28 Mayıs tarihleri arasında Ortaköy’de yer alan tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle buluşacak.

1978’den bu yana Devrim Erbil, Atilla Tos ve Kasım Koçak gibi isimlerin atölyelerinde çalışan sanatçı Nilo tam adıyla Nilüfer Tokay, “Güncem” sergisinde izleyiciye yaşamımızın yönetmeninin sadece ve sadece kendimiz olduğunu hatırlatıyor. Sanatçı, sergide herkesi olumsuz anılarını dönüştürerek hikâyesini yeniden yazmaya ve tam anlamıyla “kendisi” olmaya davet ediyor.

Eserlerinde her zaman insana odaklanan sanatçı, korkular, endişeler, olumsuz anılar nedeniyle kişilerin kendilerini mutluluk, başarı, maddi ve manevi zenginlik gibi birçok şeyden mahrum etmelerinin kendisini çok etkilediğini belirtiyor. Ailenin, yakın çevrenin, yaşanan olayların ve bunların nasıl algılandığının, kişiyi inşa ettiğini söyleyen sanatçı, bu sayede kişinin zihnine yerleşen düşüncelerin duyguları, duyguların da davranışları oluşturduğuna ve tüm bunları değiştirmenin elimizde olduğuna dikkat çekiyor. Çocukluktan itibaren şartlanılan, “bu üzülecek şeydir” yaftası yapıştırılan olaylara yeni başlıklar atmak gerektiğini ve hem fiziksel hem de ruhsal iyileşmenin ancak bu şekilde mümkün olduğunu söyleyen sanatçı, bunun için üç kural olduğunun dile getiriyor: Bunlar; kabullenmek, değiştirmek, uzaklaşmak. Yeni sergisinde de bu yaklaşımla yola çıkan sanatçı, geçmişte sergilenmiş eserlerini bambaşka yerleştirmelerle, yepyeni kompozisyonların içinde sunarak izleyiciyi kendi hikâyesini yeniden yazmaya yönlendiriyor.

Sergi alanın girişinde havada baştan başa salonu kat eden dev film şeritleri yer alıyor. Bu şeritlerden, sanatçının daha önce yaptığı resimlerinin dijital baskıları yani “günce”sinden alınmış anlar, anılar bulunuyor. Aynı mekânda yer alan oturmuş ve selfie çeken figür, günümüzün hastalığı olan “egoyu parlatma” çılgınlığıyla dalga geçiyor gibi görünse de sanatçı “dış görünüşümüzle uğraşmayı bırakıp kendi içimize bakmamız ve asıl özümüzü görmemiz gerekiyor” mesajını veriyor. “Hepimiz şu anda neysek geçmişin izlerinin toplamı değil miyiz?” diye soran sanatçının resimlerinden seçkiler ve videolarla devam eden serginin son salonunda ise, farklı zamanlarda yaptığı tuval üzeri yağlıboya eserlerinden oluşturulmuş ve yine iç dünyasını anlatan otoportrelerin yer aldığı dijital kompozisyonlar bulunuyor.

​Nilo’nun “Güncem” başlıklı kişisel sergisi 16 - 28 Mayıs tarihleri arasında Ortaköy’de yer alan tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyaret edebilirsiniz.

0
1238
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage