
Saraybosna Marlborosu'nun yazarı Milenko Yergoviç'in II. Dünya Savaşı Yugoslavya’sında bir anda kana susamış canavarlara dönüşen sıradan insanların ruh hâllerini irdelediği romanı Ruta Tannenbaum, Özge Deniz’in Hırvatça aslından çevirisiyle Kutu Yayınları’ndan çıktı.
Hırvatistan’ın Shirley Temple’ı olarak bilinen Lea Deutsch’un hayat hikâyesinden esinlenerek kaleme alınan, “Meşa Selimoviç Ödülü” sahibi Ruta Tannenbaum, Holokost üzerine yazılmış en iyi romanlardan biri olarak görülüyor.
Zagreb tiyatrolarının gözde isimlerinden yıldız çocuk Ruta Tannenbaum'un ünü, Hitler'e kadar ulaşır. 1941’de Bağımsız Hırvatistan Devleti'nin ilan edilmesinin ertesi günü Ruta, artık sıradan bir Yahudi olarak uyanır ve hayatı süratle değişir.
"Evet… Bu Ruta Tannenbaum’un hikâyesi. Bu roman Zagreb hakkında ya da Zagreb’in karşısında değildir. Yahudiler, Hırvatlar ve diğerleri hakkında da değildir. Hayır, bu bir insanın bir hayalete kolayca hem de çok kolayca nasıl dönüştüğünün ve bütün bu kötülüğün nasıl doğduğunun hikâyesidir." - Teofil Pançiç, “Vreme”
Görsel: Edgar Degas - "Dancers Practicing at the Barre" - 1877