21 MAYIS, CUMARTESİ, 2022

Mersad Berber’in “Masalsı Diyaloglar” Sergisi Galeri Selvin’de

Galeri Selvin, Bosna-Hersek sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden Mersad Berber’in “Masalsı Diyaloglar” başlıklı resim sergisini 17 Haziran’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun üstlendiği “Masalsı Diyaloglar” sergisinde yer alan resimlerde giderek güzelleşen Dubrovnik kadınlarını temsil eden Dubrovnik çiçekleri yer alıyor. Kariyerine Dubrovnik’teki kadınları resmederek başlayan Mersad Berber, kadınların güzelliğinin gelişimi ve değişiminden ilham alıyor. Çizdiği Bosna atlarıyla da tanınan sanatçının bu sergisinde yer alan bazı eserlerinde atlar da yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’ndan ve Bosna Hersek’te uzun yıllar süren hakimiyetinden etkilenen sanatçı hem Avrupai hem Osmanlı kültürünü harmanlıyor. Sergide sanatçının Bosna’nın masalsı manzaralarına yaptığı seyahatlerin etkisindeki derin, mat beyazlardan, Srebrenitsa’nın karanlık, korkunç çukurlarına geniş bir yelpazedeki eserleri izleyiciyle buluşuyor.

2012 yılında hayatını kaybeden ve Rönesans’tan Art Nouveau’ya Avrupa güzel sanatının ustalarından ilham alan Mersad Berber, eserlerinde Velázquez, Ingres ve Klimt gibi sanatçıların yanı sıra Yugoslav ressamlar Bukovac ve Jurkić ile kurduğu diyaloğun izlerini yansıtıyor. Yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası hâline getiren sanatçı, Antik dönem, Bizans, Ortaçağ, Rönesans, Barok, Art Nouveau ve Modernizmi birlikte kaynaştırdı, Doğu ve Batı’yı sentezleyerek ona özel bir nitelik kazandırdı.

​Mersad Berber’in “Masalsı Diyaloglar” başlıklı sergisi 17 Haziran tarihine kadar Arnavutköy Galeri Selvin’de görülebilecek. 

0
1035
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle