10 NİSAN, CUMARTESİ, 2021

Mehmet Resul Kaçar’ın “Güllerin Ovası” Sergisi Galeri 77’de

Mehmet Resul Kaçar’ın “Güllerin Ovası” başlıklı İstanbul’daki ilk kişisel sergisi 2 Mayıs tarihine kadar Galeri 77’de sanatseverlerle buluşuyor.

Kaçar’ın resimleri dışında bir de video çalışmasının yer aldığı seçki ismini Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Demo Köyü’ndeki Güllerin Ovası bölgesinden alıyor. Sergide sanatçı bir tarafta doğa manzaralarını kendine has bir plastik dille aktarırken diğer tarafta insanların hayvanlara uyguladığı istismar ve şiddet arasındaki ilişkiyi inceliyor. Yapıtlarında doğup büyüdüğü coğrafyayı konu alan sanatçının resimleri geleneksel doğa tasvirlerinin ötesine geçerken kullandığı başak sarısı fon sanatçının özgün üslubu hakkında birtakım ipuçları içeriyor.

Uçsuz bucaksız ovalar, bozkır ve dağlarda otlayan hayvanlar İstanbul’un keşmekeşinde yaşayanlar için huzur ve dinginliği simgeliyor. Güney Doğu Anadolu’nun coğrafyası ve iklimi, tarihi ve talihi kadar sert ve şiddetlidir ve bu şiddet sarmalı içinde insanların zevk için hayvanlara uyguladığı zulüm sanatçının asıl meselesidir. Kaçar, horoz ve köpek dövüşleri, spor adı altında avlanma, Safari turları gibi doğayı ve hayvanları nesneleştiren her türlü insan faaliyetinin arkasında yatan dışlayıcı ve yıkıcı bilinci eleştiriyor.

Sanatçının resimlerinde şiddetin apaçık ifşasının aynı zamanda hem coğrafya hem de insanlıkla ilişkilendirilmesi felsefi, tarihsel ve siyasi sorgulamalara kapı aralıyor. Sanatçı insanın doğa ve hayvanlarla kurduğu şiddetli geçimsizlik durumu söz konusu olduğunda, izleyiciyi bir çeşit vicdan muhasebesine davet ediyor.

​“Güllerin Ovası” başlıklı 2 Mayıs tarihine kadar Galeri 77’de görülebileceği gibi aynı zamanda buradan çevrim içi bir şekilde gezilebilir.

Künye:
1- Mehmet Resul Kaçar, Palamut Yiyen Keçi, 2019, TUYB, 100x135cm
2- Mehmet Resul Kaçar, Şenlik, 2020, TUYB, 130x190cm
3- Mehmet Resul Kaçar, Sürü III, 2020, TUYB, 100x135cm

0
2240
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage