24 NİSAN, CUMARTESİ, 2021

Marc Cousins’tan Kundura Sinema’ya Özel Sohbet

Kundura Sinema’nın çevrim içi izleme platformu Kundurama’da yayımlanan İngiliz yönetmen ve sinema eleştirmeni Mark Cousins’in Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema isimli belgeselinin gösterim tarihi 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Ayrıca Mark Cousins, filmin Türkiye gösterimine özel olarak Altyazı sinema dergisi editörü Aslı Ildır’ın sorularını cevapladı.

Dünya prömiyerini 2018’de Venedik Film Festivali’nde yapan Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema dünyanın dört bir yanından seçilmiş kadın yönetmenlerin filmleri üzerinden “iyi bir film” çekmenin 40 altın kuralını sıralıyor. 2020 Avrupa Film Ödülleri’nde Yenilikçi Anlatım Ödülü’nü kazanan film, ortak yapımcısı da olan Tilda Swinton’ın yanı sıra Jane Fonda, Adjoa Andoh, Sharmila Tagore, Kerry Fox, Thandie Newton ve Debra Winger gibi oyuncuların rehberliğinde izleyiciyi eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Cousins binlerce film izleyerek 200’e yakın kadın yönetmenin filmlerinden parçaları bir araya getirdiği bu çılgın projenin hikâyesini anlattı ve kadın sinemacıları film endüstrisinin kurbanları olarak değil, yaratıcılıkları ve hayâl güçleri ile anlatmayı tercih ettiğini belirtti.

Mark Cousins, yapımı 5 yıldan fazla süren ve 2018’de tamamladığı Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema için şöyle söylüyor: “Filme başlarken açık gözlerle bakmaya çalıştım. Kalıpları veya kategorileri unutmaya çalıştım. Siyasi yelpazenin sağındaki insanlar, kadınların anne ve ev içinde olması gerektiği vb. şeyler derken, solcular da kadınların empatiye sahip ve daha iyi olduklarını söylerler. Bunların hepsi bir genelleme; oysa kendi hayatlarımıza kendimiz karar verebiliriz. Bir sinema aşığı olarak bunları tartışmak ve ispatlamak peşinde değildim, sadece kadınların ne yaptığını anlatmak istedim. En iyi savaş filmlerinden, aksiyonlarından bazılarını, ya da en iyi ev içi filmleri (domestic films), deneysel film ya da belgeselleri kadınlar yapmıştır. Bu filmlere gerçekten baktığınızda kadınların kalıplarının ne kadar az olduğunu görüyorsunuz. Bence bu çok özgürleştirici bir şey. Yani gezegenin her yerinden genç ya da yaşlı kadınlar şunu söylüyordu: ‘Omzunuzda size sinemanın nasıl yapılacağını söyleyen bir el yok, istediğiniz türde film çekebilirsiniz!”

Kundura Sinema ve Altyazı Sohbetleri serisinin ilki olan bu söyleşiyi buradan, filmi de 30 Nisan Cuma gününe kadar buradan izleyebilirsiniz.

0
865
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage