02 MAYIS, PAZAR, 2021

KTSM’den Özgün Bir Sergi “Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç”

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi atık üzerinden dünya ile kurulan ilişkide sorumluluk bilincinin nasıl potansiyeller barındırabileceğini araştıran "Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç" adlı bir sergi ve yayın projesi gerçekleştiriyor.

KTSM 22 Nisan Dünya Günü’nde yeryüzündeki tahribatı ve özellikle atık üretiminin boyutlarını her yönüyle sorgulayan ve farklı katmanlarıyla ele alan serginin ön duyurusunu yaptı. İçinde bulunduğumuz ekolojik krizin insanlık için yeni anlayışlar geliştirmesi gerektiğini savunan "Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç" adlı sergi son yüzyılın üretim ve tüketim anlayışına farklı bir perspektiften bakıyor. Kürasyon ve proje yönetimini Yonca Keremoğlu ve Rana Kelleci’nin yaptığı sergide atığı sanatsal ifade için bir çıkış noktası, araç ve materyal olarak kullanan altı sanatçının dördü sergi kapsamında yeni üretilmiş olan toplam altı eserden oluşuyor.

Arşiv niteliğinde bir yayın olarak tasarlanan sergide yer alan dördü yeni üretilmiş toplam altı eserin fotoğrafik belgeleri sanatçıların yapıtlarının arka planını anlattıkları yazılı röportajlar ve atölyelerinde gerçekleştirilen video röportajlar üzerinden konuya yeni perspektifler sunuyor. Sergi sürdürülebilir bir ekonomi ve daha yaşanabilir bir dünya için bir malzemenin atık haline gelmeden tekrar üretim ve tüketim döngüsüne katılabilmesine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Atık ve atık kavramının olanaklarını gözler önüne seren seçki Biçim ve Süreç olmak üzere iki ana hat üzerinden ilerliyor. Birinci hat olan Biçim’de Abdulvahap Uzunbay’ın Kâğıt Tuğlalar adlı yapıtı, Uluç Ali Kılıç’ın Işık Rafinerisi adlı eseri ve Pınar Akkurt’un Hipernesne Araştırmaları isimli serisi yer alıyor. İkinci hat Süreç’te ise Berna Dolmacı’nın İnziva isimli yapıtı, Aslı Smith’in Solar 02 adlı eseri ve Ali Kanal’ın Alamet-i Sümer adlı yapıtı bulunuyor. Bu üç sanatçı da eserlerini bu sergiye özel olarak tasarladılar.

“Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç” başlıklı sergi sergisi buradan süresiz ve çevrim içi olarak görülebilir.

0
1049
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage