27 TEMMUZ, ÇARŞAMBA, 2022

“Konstantiniyye’den İstanbul’a” Sergisi Hırvatistan’da

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan bir seçki “Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” başlığı altında 5 Ağustos’a kadar Dubrovnik Etnografya Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen “Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları”, Dubrovnik Yaz Festivali kapsamında Beyoğlu Belediyesi ile kardeş belediye olan Dubrovnik Belediyesi ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı iş birliğiyle Dubrovnik’de sergileniyor. 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyıla uzanan süreçte İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının yapıtlarından oluşan sergi, bir devrin İstanbul’unu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleri ile izleyiciye sunuyor. James Robertson, Félice Beato, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillame Berggren, Boğos Tarkulyan, Mihran İranyan ve Gülmez Biraderler gibi usta fotoğrafçılar dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarıyla İstanbul’un geçmişteki çehresini belgeleyen sergi, ayrıca bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol hâline gelmiş; silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan bu şehirde izleyiciyi yolculuğa çıkartıyor.

“Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” sergisi ilk olarak, 20 Ekim 2006 - 7 Ocak 2007 tarihlerinde Pera Müzesi’nde izleyiciyle buluştu. İstanbul’un ardından sergi Finlandiya (Helsinki ve Oula), İtalya (Katanya), Bosna Hersek (Saraybosna), Arnavutluk (Tiran), Makedonya (Üsküp), Sırbistan (Belgrad) ve Hırvatistan (Zagreb)’deki kültür sanat mekânlarında sergilendi.

Sergiyle aynı adı taşıyan ve özellikle dönemin İstanbul fotoğraflarına ilgi duyanlar için zengin bir kaynak sunan iki ciltlik yayın, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’ndan çıktı. Eski fotoğraf uzmanı Ahmet Abut’un sunuşuyla açılan katalogda, mimar M. Sinan Genim’in kaleme aldığı bir makale ve eserleri sergilenen fotoğrafçıların yaşam öyküleri bulunuyor. Yayına kitapçıların yanı sıra Pera Müzesi Artshop ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden ulaşabilirsiniz.

​“Konstantiyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” sergisi, 5 Ağustos’a kadar Dubrovnik Etnografya Müzesi’nde görülebilir.

0
1414
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage