09 NİSAN, CUMA, 2021

Kezban Arca Batıbeki’den Yeni Sergi: “Senin Annen bir Melekti Yavrum”

Merdiven Art Space Kezban Arca Batıbeki’nin annesinin sinema fotoğraflarından yola çıkarak hazırladığı ve çeşitli sanat pratiklerini bir araya getirdiği “Senin Annen bir Melekti Yavrum” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

1984’ten bu yana, farklı platformlarda, kadın ve popüler kültür üzerine yaptığı işlerle tanınan Kezban Arca Batıbeki yeni sergisinde Türk sinema tarihinde önemli yerleri olan babası yönetmen Atıf Yılmaz ve sinema/tiyatro oyuncusu annesi Nurhan Nur’la paylaştığı çocukluğunun izlerini; sinematografik sahneler, fotoromanlar, alt kültür, klişe, kitsch ve pop kavramları çerçevesinde gerçekleştirdiği sanatsal üretimlerini izleyiciyle paylaşıyor. “Senin Annen bir Melekti Yavrum” sanatçının kişisel hafızasından, anılarından, sinemadan kısacası yaşamından beslenen; yalnızlık, özlemler, hayaller ve hüznün melankolisi ile sarmalanan ve bu kez salt “kadın”a değil aslında annesine yönelik içsel ve dışsal kuşatmayı ele alıyor. Sanat pratiğinde nostalji öğelerinin belirginliğiyle de tanınan Batıbeki, her ne kadar tüketim toplumu ve pop imgelerini kullansa da kendi resimsel/plastik anlayışı içinde bu imgeleri yeniden biçimlendirerek yapıtlarına geniş bir toplumsal bağlam kazandırıyor.

Serginin hareket noktasını Batıbeki’nin annesi Nurhan Nur’un, gerçek film karelerine referans gönderen tıpkı kostümler ve pozlarla yapılan güncel çekimlerinin geçmiş/bugün arasında zihni ve bedeniyle yaptığı içsel yolculuk ve anne/kız arasında yaşanan duygusal metaforlar oluşturuyor. Ayrıca Nur’un Türkiye’de bir dönem Türk sinemasının yerini alan fotoromanlara yaptığı çekimlerden seçilmiş örnekleri kullandığı resimler, mekân yerleştirmesi ve video yerleştirmeleri gibi farklı işler, iki farklı jenerasyonun; fotoğraf, video, enstalasyonlar ve yeni teknoloji üzerinden kendi dönemlerine bakışlarını irdeliyor.

Yazar, şair ve fotoğrafçı Merih Akoğul serginin küratörlüğünü ve metin yazarlığını üstleniyor. Görsel sanatçı Deniz Başer’in sergiye özel ürettiği 150 edisyonla sınırlı el yapımı fanzini, içinde bulunduğumuz dijital dünyaya naif bir dokunuşla göz kırpıyor.

​Kezban Arca Batıbeki’nin “Senin Annen bir Melekti Yavrum” isimli kişisel sergisi 6 Haziran’a dek pazartesi ve pazar günleri hariç her gün 11.00 - 18.00 saatleri arasında Merdiven Art Space’de ziyaret edilebilir.

0
6954
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage