19 KASIM, CUMA, 2021

Kasa Galeri’de Yeni Sergi “Makul Kurban”

Beste Erener ve Mehmet Çeper’in “Makul Kurban” başlıklı sergisi Mahmut Wenda Koyuncu küratörlüğünde 31 Aralık’a kadar Kasa Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor.

Beste Erener ve Mehmet Çeper sergide geçerli, yasal, meşru dilin (akıl, düşünce, doğallaştırılmış ve tarihselleştirilmiş tasarım) içinden geçerek iki farklı alanın ama aynı tarihsel politik algının muarızlarına eğiliyorlar. Erener ve Çeper doğayı anlamadan kültürel ve tarihsel insan mirası olan yüklerin tamamını kritik etmeden başka bir algı yaratmanın imkansızlığını vurguluyorlar. Sanatçılar, çalışmalarında insanın doğa karşısındaki üst dilini ve pozisyonunu ele almadan insanın insan üstündeki tahakkümünün de engellenemeyeceğini göstermeye çalışıyorlar. Sergide sanatçılar insanın dil-öncesi evreninde; duyu, algı, duyumsama veya duygu ile kurduğu evrenin günümüzün ıstıraplı yolarının ile kesişme noktalarını dijital araçlar üzerinden kuruyorlar.

Beste Erener, bir Anadolu ninnisinden hareketle görselleştirdiği imgelerde insanın içindeki yabanla bütünleşme arzusuna ket vurulmasının sancısını gözler önüne seriyor. Bütünleşme arzusunun dil/kültür/akıl tarafından insanın doğa ile olan ilişkisinde dile getirmekte zorlanacağı varoluşsal sıkıntıları, kâbusu andıran bilinçdışı salınımlarla tuhaf ortamlar inşa ederek doğa insan ayrımını birbirine yabancılaştırıyor. Sanatçı Freud’un “Kurt Adam” vakası ile Anadolu’daki bir halk ezgisi arasında paralellik kurarak Deleuze’ün Freud’a karşı geliştirdiği hayvan-oluş kavramını dilsiz doğanın (türküdeki ayının) altına yerleştiriyor.

Mehmet Çeper, video ve yerleştirmeleri ile doğa-kültür ayrımını çevresel ve siyasal aktüel meselelere su ile diyalog geliştirerek baş etmenin yollarını arıyor. Sanatçı, suyun insan üzerindeki basit ama yaşamsal etkilerinden yola çıkarak suyun akıcılık, şeffaflık ve buharlaşma özelliklerini sanatsal çalışmalarının deneysel formu olarak kullanıyor.

​Beste Erener ve Mehmet Çeper’in “Makul Kurban” başlıklı sergisini 31 Aralık’a kadar hafta içi her gün 09:00 - 17:00 arasında Kasa Galeri’de ziyaret edebilirsiniz.

0
1191
0
  • 19-11-2021
    0
    749
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 19-11-2021
    0
    880
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 19-11-2021
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage