14 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2021

Jeanette Winterson’dan Bir Başyapıt: “Frankissstein”

Jeanette Winterson’ın gotik edebiyat klasiği Frankenstein’dan esinlenerek kaleme aldığı, içinde yaşadığımız ve arzuladığımız bedenler hakkındaki romanı Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi, Pınar Kür’ün çevirisiyle Kafka Kitap’tan çıktı.

İki farklı zamandan iki farklı öykü anlatan Frankissstein’ın açılışını on dokuz yaşındaki Mary Shelley yapıyor. Bu ilk öyküde Shelley, 1816 yılında yakın arkadaşlarıyla birlikte kaldıkları ıssız bir kulübeden Frankensteinöyküsünün tohumlarıyla ayrılışını okurlara kendi ağzından anlatıyor. İkinci öyküde ise Britanya, Avrupa Birliği’nden çıkış kararıyla çalkalanırken genç transseksüel doktor Ry, ünlü yapay zekâ uzmanı Victor Stein’a âşık olur. Ancak ikisi de bu tutkulu birlikteliğin bir yeraltı laboratuvarında nihayete ereceğini aklına getirmemiştir… Evliliği kısa süre önce dağılan Ron Lord ise yeniden annesiyle birlikte yaşamaya başlamış, yalnız erkekler için geliştirdiği yeni nesil seks robotlarından bir servet kazanmaya hazırlanmaktadır. Ne var ki, teknoloji fuarında danışmanlık yapan dindar Claire’le tanışıp ona âşık olduğunda işi konusunda birkaç küçük yenilik yapması gerekecektir.

Frankissstein, iki farklı zamandan iki farklı öykü anlatırken kahkahayla gözyaşını harmanlıyor ve okurlarını sayfaları arasında sürükleyici bir yolculuğa davet ediyor.

0
1069
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage