29 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2022

Javier Marías’ın Futbol Yazıları: “Vahşiler ve Duygusallar”

Futbola düşkünlüğünü inkâr etmeyen edebiyatçılardan Javier Marías’ın futbol yazılarından oluşan Vahşiler ve Duygusallar adlı kitabı Selay Sarı’nın çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Futbol, çocuk Javier’in gözünde, kahramanların ve kötü adamların geçit töreni, hayatın temel değerlerini öğrenmesine yardım eden bir destandır. Yetişkin Javier’in gözünde ise bir mizaç, kişilik, fedakârlık ve dayanışma gösterisidir; duygu, hatıra ve nostalji, özellikle de nostalji gösterisi.

“Hafızası olanların bildiği […] gibi, solcular ve cumhuriyetçiler, yani İç Savaş’ın kaybedenleri, ‘Real’ sıfatının kuşkusuz çelişkisine rağmen Madrid’i Atlético’ya tercih ediyorlardı. Real Madrid kuşatılmış ve bombalanmış şehrin ismini taşıyordu, Atlético Aviación ise (Atléti’nin başlangıçtaki ismi buydu) Francocu pilotların, tam da zalimce başkenti bombalamaya kendini adayanların takımıydı. Oyuncularımız arasında az ‘kızılcık’ olmadı, Del Bosque, kaleci Miguel Ángel, […] Breitner […], ve sadece ellili ve altmışlı yılların Avrupa zaferleri, diktatörlük rejiminin tüm fırsatçılığıyla takıma yanaşmasına neden oldu, takımın rejime değil.”

0
1411
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage